Statsministerns frågestund: Riksdagen kräver svar om ryska gasen

Statsminister Magdalena Andersson svarar på frågor från riksdagsledamöterna direkt i kammaren. Riksdagsledamöterna kräver svar om energiimporten från Ryssland, regeringens säkerhetsråd och gängkriminaliteten. 

Foto: Pontus Lundahl/TT
Josefin Lingström

Sveriges import av rysk gas, jobb till ukrainska flyktingar och krigsbrott var frågorna som var överst på dagordningen under statsministerns frågestund. Men ledamöterna ville också ha svar om regeringens säkerhetsråd och om gängkriminaliteten.

Spionerna i Sverige

Moderatledaren Ulf Kristersson tog upp att Säkerhetspolisen bedömer att ett tiotal personer är utsända av Ryssland för att spionera i Sverige. Men att regeringen ”bara” har utvisat tre ryska diplomater hittills.

Han vill ha svar på varför Sverige utvisar en tiondel så många ryska spioner som Danmark gjort och varför Sverige gör en annan bedömning än grannlandet.

Magdalena Andersson svarade att det handlar om ”att hitta en avvägning av de intressen som finns” och att regeringen har viss information som hålls inom en mindre krets.

Förundersökning om krigsbrott

Centerledaren Annie Lööf tog upp hur kvinnor och barn nu är de som drabbas hårdast av kriget i Ukraina. Lööf efterfrågar mer resurser till rättsväsendet för att utreda krigsbrott och brott mot flyktingar från Ukraina.

Statsministern framhävde att Sverige tillsammans med andra länder anmält kriget i Ukraina till Internationella brottmålsdomstolen. Hon uppger också att man bidragit med pengar och personal till att utreda krigsbrott.

– Sen har svenska åklagare öppnat en förundersökning om krigsbrott för att kunna samla in bevis här i Sverige, tillägger statsministern.

Importförbud kan dröja

V-ledaren Nooshi Dadgostar frågar om varför Sverige inte går före EU och stoppar import av rysk gas. Hon lyfte också att Hamnarbetarförbundet nu vädjar till regeringen att sätta stopp för ryska fartyg i alla svenska hamnar.

– Om bara Sverige stoppar fartyg i svenska hamnar, så kan de lossa av i andra hamnar. Jag vill att vi stoppar fartygen i alla EU:s hamnar, svarar statsministern och tillägger att hon i stället för att bedriva symbolpolitik vill ta frågan uppåt.

Ungefär samma svar fick både Jakob Forssmed (KD) och MP-ledaren Per Bolund när de ställde frågor om energiimporten från Ryssland. Bolund tog upp att riksdagen redan röstat ner deras motion om att stoppa importen och uppmanar regeringen att nu ta tag i frågan.

Statsministern uppger att de har bjudit in till dialog med de svenska företag som importerar gas och att de kommer driva importstoppet i EU.

– Jag träffar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i eftermiddag och då kommer jag ta upp den här frågan.

Nytt säkerhetsråd

Gruppledaren Johan Pehrson (L) tog upp både yttre och inre hot mot Sverige med anledning av både kriget men även risken för terrorattacker i Sverige. Han undrar om regeringen vill, likt andra länder, skapa ett nationellt säkerhetsråd som ska arbeta med frågorna.

– Många av frågorna diskuterar vi i säkerhetspolitiska rådet som finns inom regeringen och som jag deltar i. Jag delar inte Pehrsons uppfattning att det är en diskussionsklubb utan det är ett viktigt forum och ligger till grund för hur regeringen agerar.

Gängkriminalitet

Henrik Vinge, gruppledare SD, ville i stället fråga om skjutningar och trygghet. Han frågade om varför regeringen inte gör mer. Statsminister Magdalena Andersson lyfte då straffskärpningar och satsningar på rättsväsendet som gjorts senaste åren.

Vinge tycker regeringen gjort en del bra, men inte tillräckligt för brottsoffren.

– Jag skulle vilja skicka en uppmaning till statsministern: Att se det här ur brottsoffrens perspektiv, säger Henrik Vinge.

– Mina ministrar ska alla kolla på sina områden och se vad de kan göra för att stoppa gängkriminaliteten, svarar statsministern.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00