Skolverket ska stödja kommuner med krisberedskap

KORTNYTT. Skolverket har fått i uppdrag från regeringen att stödja kommuner och skolpersonal med säkerhet och krishantering.

Josefin Lingström

De senaste åren har flera tragiska händelser som påverkat skolelever gjort att kommunerna nu ber om hjälp. Skolpersonal och kommuner vill ha stöd med säkerhet och krisberedskap. Det föreslås tas form i att de ska få utbildningar, handböcker och kurser om bland annat konflikthantering och agerande vid väpnat våld. Detta framförs med en hänvisning till bland annat dådet i Trollhättan, bussolyckan i Härjedalen och knivdådet i Stockholm.

Därför har nu regeringen beslutat att ge Skolverket i uppdrag att stödja arbetet med säkerhet och krisberedskap inom skolan och förskolan. Sveriges kommuner och landsting, SKL, framförde i våras en framställan till regeringen med förslag på hur Skolverket kan genomföra stödet.

– Det är ytterst angeläget att skolledningen har kunskap om hur de ska agera vid en kris och att det finns en konkret planering för hur skolan ska arbeta med säkerhet och krisberedskap, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00