Sju fall av terrorkontroll

KONTROLL. Den så kallade terroristlagen, eller lagen om särskild utlänningskontroll, användes sju gånger under det senaste året. Det är den högsta siffran på 25 år, enligt regeringens årliga redovisning.

Per-Anders Sjögren

Fem av besluten innebar avslag på överklagande av Migrationsverkets beslut i fråga om utvisning.  De två övriga besluten innebar inhibition av ett tidigare meddelat beslut om utvisning respektive avskrivning av ett ärende, enligt regeringens skrivelse till riksdagen.

Enligt lagen om särskild utlänningskontroll får utlänningar utvisas om det finns risk att personer begår terrorbrott. Om det inte går att genomföra en utvisning, till exempel om det finns risk för dödsstraff eller tortyr, kan personen istället bli skyldig att anmäla sig hos polisen regelbundet.

Sedan 1991 har lagen använts totalt 48 gånger. Under den senaste perioden, 1 juli 2015- 30 juni 2016, har regeringen fattat sju beslut med stöd av lagen, vilket är den hösta siffran sedan 1991. Under perioden dessförinnan användes lagen en enda gång.

När det gäller utvecklingen av den internationella terrorismen pekar regeringen på att mot Sverige och svenska intressen kommer främst från våldsbejakande islamistiska aktörer. Sveriges deltagande i internationella militära operationer i Afghanistan, Irak och Mali kan medföra att Sverige uppfattas som ett legitimt mål, skriver regeringen.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN-SKRIVELSE

Vad händer nu?

Redovisningen ska ni behandlas i justitieutskottet och därefter ska den debatteras i riksdagen.

Skrivelse 2016/17:72



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00