S fintade sin försvarsminister – släppte in Ryssland i Europarådet

ALMEDALEN. S var de enda i Europarådet som röstade för att släppa in Ryssland igen. Men ingen meddelade försvarsministern om att partiet skulle tillåta inträdet.

Europarådet bildades 1949 och har 47 medlemsstater. Organisationen arbetar med att främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling. 2013 förlorade Ryssland sin rösträtt i Europarådet efter den ryska annekteringen av Krimhalvön i Ukraina.

Rösträtt

2017 slutade Ryssland betala sin medlemsavgift och man har även hotat att lämna Europarådet helt. I maj i år enades rådets ministerkommitté om att Ryssland skulle återfå sin rätt att rösta i den parlamentariska församlingen i Europarådet.

I slutet av juni hölls en omröstning med 118 ledamöter i Europarådet om att Ryssland ska välkomnas in i rådet igen.

S röstade ja

Fyra av de fem svenska ledamöterna röstade emot. Boriana Åberg (M), Annicka Engblom (M),  Momodou Malcom Jallow (V) och Alexander Christiansson (SD) röstade nej. Den svenska ledamoten som röstade ja, är riksdagsledamoten Ola Möller (S).

Markerar mot beslutet

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) höll ett anförande i Almedalen om Sveriges utrikespolitik. Han inledde med att markera mor Rysslands inblandning i kriget i Georgien och på Krimhalvön.

– Vår solidaritet med Ukraina och Georgien måste vara tydlig.

Han fortsatte med att kommentera Europarådets beslut att släppa in Ryssland igen.

– Jag fick reda på detta via media. Men det ska inte löna sig att bryta mot internationell rätt.

Vill inte svara på frågor

Altinget träffar Ola Möller i Almedalen för att ställa frågor om omröstningen. Han vill inte svara på en enda fråga om Europarådet, utan han hänvisar till sin kollega och den ordinarie ledamoten Carina Ohlsson.

Altinget har då försökt få Ohlsson att svara på frågor om Socialdemokraternas val att rösta ja, utan resultat.

Forrige artikel CVE övertygad om att nedmontering stärker extremism CVE övertygad om att nedmontering stärker extremism Næste artikel Danska ambassadörer: Brexit försvagar EU på den internationella arenan Danska ambassadörer: Brexit försvagar EU på den internationella arenan