Ryssland rustar upp – bara 25 mil från norsk mark

BALANS. En rysk bas bara 100 mil från Grönland kommer framöver kunna användas av stridsflyg och transportflyg året runt. Det ser USA som ett potentiellt hot mot Thulebasen, menar expert.

Nagorskojebasens huvudbyggnad är med sina 14 000 kvadratmeter den största byggnaden över den 80:e breddgraden.
Nagorskojebasens huvudbyggnad är med sina 14 000 kvadratmeter den största byggnaden över den 80:e breddgraden.Foto: Ryska försvarsdepartementet

Av: Andreas Krog

Ryssland har de senaste åren gradvist återöppnat och utvidgat arktiska militärbaser från det kalla krigets dagar. Och nu tar landet ett avgörande steg på Nagorskojebasen på Alexandras land i ögruppen Frans Josefs land. En bas, som är placerad bara 25 mil från den norska ön Vitön (Kvitøya) och mindre än 100 mil från Grönlands nordöstra kust. 

Basen, som var den första att återöppnas, blir nämligen utrustad med en 2 500 meter lång landningsbana med hård asfaltsbeläggning. Ett skepp med mer än 13 000 tons beläggningsmaterial har just seglat från Murmansk på det ryska fastlandet med kurs mot Alexandras land. Det framgår av ett pressmeddelande från det ryska försvarsdepartementet.

Med helårslandningsbanan kommer Ryssland att kunna stationera stridsflyg och transportflyg på basen och operera därifrån året runt. I dag har basen en isbelagd landningsbana, som bara kan användas på vintern.

Amerikanerna är rädda för att Ryssland kan använda baserna dels för att operera i Nordatlanten, dels till att angripa Grönland.

Jon Rahbek-Clemmensen
Lektor, Forsvarsakademiet

Nagorskojebasen anlades på 1950-talet och är bara en i raden av gamla förfallna arktiska baser som Ryssland är i full gång med att fräscha upp för att kunna använda mer aktivt.   

USA rädda

I mitten av september i år meddelade det amerikanska försvarsdepartementet, till mångas förvåning, att de var intresserade av att bidra till finansieringen av en ny grönländsk flygplatsinfrastruktur, så att nya eller utvidgade flygplatser kan användas av både civila och militära flyg. 

USA har bara i breda ordalag berättat om sina intentioner. Men den danske lektorn Jon Rahbek-Clemmensen från den danska försvarsforskningsmyndigheten Forsvarsakademiet tvivlar inte på, att det i slutändan handlar om USA:s Thulebas i Nordöstgrönland och basens stora radar, som kommer att vara den första som ser om en missil avfyras från Ryssland, Kina eller Nordkorea mot Nordamerika.

– Amerikanerna är rädda för att Ryssland kan använda baserna dels för att operera i Nordatlanten, dels till att angripa Grönland. Mer specifikt Thule-basen. Som jag ser de amerikanska flygplatsinvesteringarna, så handlar det om att de ska kunna bemöta ett sådant hot, säger Jon Rahbek-Clemmensen, som pekar på att en landningsbana kan användas som en mellanstation för ryska stridsflyg med kurs mot Thulebasen.  

Målat i den ryska flaggans färger 

2016 byggde Ryssland en 14 000 kvadratmeter stor byggnad på Nagorskojebasen. Det är den största byggnaden norr om den 80:e breddgraden. Mer än 150 personer kan bo i byggnaden, som är målad i den ryska flaggans färger och som invändigt för tankarna till ett fängelse eller en månbas. Titta in i basen i den här interaktiva guiden.

——————————————————————————————————— 

Ryska gränsvakter använde Nagorskojebasen som mellanstation på väg mot nordpolen 2017.———————————————————————————————————

Rysslands president Vladimir Putin besökte basen i slutet av mars 2017 och ryska gränsvakter använde den som mellanstation när de i april samma år reste till Nordpolen.

Utöver Nagorskojebasen så har Ryssland enligt flera ryska och internationella medier återöppnat eller börjat förberedelser för att återöppna nästan 10 ytterligare baser inklusive baserna Temp på Kotelnyjön, Tiksi på det ryska fastlandet och Rogachevo på Novaja Zemlja.

Landningsbanan på den danska militärbasen Station Nord ligger lite närmare Nordpolen men den grusbelagda banan kan på sommaren bara användas av mindre flyg. Banan på Nagorskojebasen blir den nordligaste landningsbanan som kan användas året om av alla slags flyg.

Artikeln är översatt från altinget.dk. Läs originalartikeln här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00