Regeringen: Ingen dramatik i slopad mening om Nato

REGERINGSFÖRKLARING. En struken mening om Nato var en nyhet i Stefan Löfvens andra regeringsförklaring – ett dokument som påverkats av ett försämrat säkerhetsläge, flyktingströmmar och kriget i Syrien.

Per-Anders Sjögren

När Löfven för lite drygt ett år sedan läste upp sin allra första regeringsförklaring fanns den nya formuleringen ”Sverige ska inte söka medlemskap i Nato” med. Detta vid sidan av formuleringen att den militära alliansfriheten tjänar oss alltjämt väl, gjorde att Sveriges säkerhetspolitiska position murades fast.  När Löfven på tisdagseftermiddagen läste upp sin andra regeringsförklaring heter det fortfarande att ”Den svenskan militära alliansfriheten tjänar alltjämt vårt land väl”. Däremot är raden om att Sverige inte ska söka medlemskap i Nato struken.

Ingen förändring

Men enligt utrikesminister Margot Wallström är det ingen dramatik i den förändringen.

– Det som stod i den förra regeringsförklaringen är det som gäller för hela mandatperioder. Det finns inget att tvivla om. Det är ingen positionsförändring, säger Wallström till Altinget.

– Det är väldigt viktigt i dessa oroliga tider att inte vi börjar svaja på vår säkerhetspolitiska position. Det vi gör nu är att samarbeta och fortsätter att investera i ett starkt förvar och håller kvar vid vår säkerhetspolitiska position. Något annat vore oansvarigt i dag, säger utrikesministern.

Hans Wallmark (M), försvarspolitisk talesperson,  menar att alla sådan här formuleringar får vägas på guldvåg, och att grundtonen i regeringsförklaringen alltjämt är avvisande mot Nato.

– Men man kan se en liten modellering jämfört med förra året.  Och det förekommer ju en helt annan Natodebatt nu. Det är ett dilemma för Socialdemokraterna att det rör sig i opinionen och bland partierna. Oviljan att föra en Natodebatt blir svårare och svårare för dem, säger Wallmark.

Mindre katergorisk

Hans partikollega Karin Enström (M), vice ordförande i utrikesutskottet och tidigare försvarsminister, menar att regeringen fortfarande har säkerhetspolitiska skygglappar, men noterar med intresse den strukna meningen om Natomedlemskapet.

– Det är ett steg i rätt riktning att man inte är så kategorisk. Om det sedan är en verklig positionsförflyttning återstår att se, säger Karin Enström.

Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet som länge drivit frågan om ett svenskt medlemskap i Nato, säger att regeringen sitter fast i ”en gammaldags neutralitetsnostalgi”.

– Den säger att alliansfriheten tjänar oss väl, men det är ju inte sant. Det som tjänar Sverige väl är ett Natomedlemskap. Med Rysslands aggressiva politik borde vi söka vår säkerhet med andra, säger folkpartiledaren.

Kriget i Syrien

I regeringsförklaringen pekar Stefan Löfven också på säkerhetsläget i Sveriges närhet har blivit sämre i och med Rysslands agerade och annekteringen av Ukraina.  När det gäller säkerhetspolitiska samarbeten ska det med Finland ha särskild prioritet, enligt Löfven. Kriget i Syrien är en orsak till de flyktingströmmar som Europa nu ser, och när det gäller Syrienkriget vill regeringen att EU ska samla sig till en mer aktiv pådrivande roll. Sverige vill också att en internationell kontaktgrupp ska bildas med USA, Ryssland, regionala parter och EU för att stötta FN.

– FN:s säkerhetsråd och dess stormakter måste ta sitt ansvar för att få slut på detta blodbad, sade Löfven.

Kända ståndpunkter

Statsministern upprepade också den svenska linjen om en bättre ansvarsfördelning mellan EU:s länder för att ta emot de som flyr och som nu kommer till EU:s gränser. Även de svenska kommunerna måste ta ett större ansvar, upprepade Löfven.

Fler flyktingar till Sverige innebär också ett ökat tryck på en bra mottagning och integration. Men det mesta av det som presenterades i regeringsförklaringen är känt sedan tidigare. Det gäller bland annat den nationella samling som Löfven ska kalla till och där hela det offentliga Sverige ­– från kommuner och myndigheter till idrottsrörelsen, fackföreningar och näringsliv­­ – ska bjudas in för att tillsammans hitta lösningarna för ett förstärkt svenskt mottagande.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00