Proryskt parti störst efter valet i Lettland

KORTNYTT. Det proryska partiet Harmoni (SDPS) fick 19,9 procent i det lettiska valet. Näst störst blev nykomlingarna KPV LV som fick 14,1 procent av rösterna, tätt följt av Nya konservativa partiet med 13,6.

Harmoni har efter de tre senaste valen varit landets största parti, men har haft svårt att hitta en koalitionspartner och därför aldrig varit i regeringsställning. 

Efter detta valet är situationen lite annorlunda då de båda andra valvinnarna, det populistiska KPV LV och Nya konservativa partiet, är nykomlingar. Bland annat då partiledaren för KPV LV, Artuss Kaimins, öppnat för ett samarbete med Harmoni. 

– Harmoni har två ansikten, som en dubbelhövdad drake. Ett är Putins, medan den andra utgör en stor del av Lettlands befolkning – de rysktalande, säger han till Lettlands public service-radio.

Harmonis partiledare samt borgmästare i Riga, Nils Usjakovs, menar att partiet måste ingå i en koalition för att regeringen ska kunna hålla ihop. 

– Ingen koalition som skulle framstå som kapabel och stabil är möjlig utan Harmoni, säger han till nyhetsbyrån Leta. 

   

Forrige artikel Läkare och aktivist får Nobels fredspris Næste artikel Lösenord till Försvarsmakten har kunnat köpas på nätet
Nya Rakel på gång – ska inte vara helägt av staten

Nya Rakel på gång – ska inte vara helägt av staten

GENERATIONSSKIFTE. Kommunikationssystemet Rakel ska få en efterföljare som ska kunna överföra bilder och mer data. Men nu vill regeringen att privata företag ska involveras och därmed kommer inte staten längre äga hela infrastrukturen.