Pål Jonson (M) välkomnar Danmark in i EU:s försvarsgemenskap

Förra året folkomröstade Danmark om att avskaffa sitt försvarsundantag i EU-medlemskapet. Nu tar landet klivet in som fullvärdig medlem i EU:s försvarssamarbete, något som välkomnas av både EU:s utrikeschef Josep Borrell och av försvarsminister Pål Jonson (M). ”Det är i grunden mycket bra”, säger Jonson.

Danska försvarsministern Troels Lund Poulsen (V) och Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) vid försvarsministermötet i Bryssel på tisdagen.
Danska försvarsministern Troels Lund Poulsen (V) och Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) vid försvarsministermötet i Bryssel på tisdagen.Foto: EU

BRYSSEL: Försvarsministrarna från Danmark och Sverige tror på ett stärkt Norden inom den europeiska försvarspolitiken. Detta då svenskarna står på Natos tröskel och danskarna nu ger sig in som fullvärdig medlem i EU:s militära samarbete.

– Det är en historisk dag, säger försvarsminister Troels Lund Poulsen (V) vid sin ankomst till EU:s ministerråd på tisdagen, där Danmark för första gången deltar i ett möte med ledningen för den Europeiska försvarsbyrån (EDA).

Danskarnas ja till att stryka Danmarks försvarsundantag i EU-medlemskapet vid förra årets folkomröstning öppnar också dörren för att landet samtidigt går in i det europeiska fördjupade samarbetet om militära utvecklings- och forskningsprojekt, Pesco.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00