Pål Jonson (M) – återigen – till svars om villkoren för reservofficerare

På drygt tio år behöver antalet reservofficerare fördubblas, enligt Försvarsmakten. Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson Hanna Gunnarsson vill veta vad försvarsminister Pål Jonson (M) har tänkt att göra för att det ska bli möjligt.

V:s Hanna Gunnarsson vill veta vad Pål Jonson (M) tänker göra för att underlätta för att reservofficerarna blir fler, något som Försvarsmakten påtalat är nödvändigt.
V:s Hanna Gunnarsson vill veta vad Pål Jonson (M) tänker göra för att underlätta för att reservofficerarna blir fler, något som Försvarsmakten påtalat är nödvändigt.Foto: Andreas Sjölin/TT
Johanna Alskog

Det är inte första gången som försvarsminister Pål Jonson får frågor från riksdagshåll om reservofficerarnas villkor.

I januari påminde Centerns försvarspolitiska talesperson Mikael Larsson om att riksdagen under förra mandatperioden uppmanade dåvarande regeringen att underlätta för reservofficerare att kunna gå in och tjänstgöra i försvaret, genom att ha rätt till tjänstledighet.

"Eventuella hinder för tjänstgöring, oavsett kategori, är av vikt för mig och regeringen att följa upp och vid behov åtgärda."

ur Pål Jonsons svar till Mikael Larsson i januari

Då svarade Pål Jonson att personalfrågan inom Försvarsmakten var under översyn i Regeringskansliet och att eventuella hinder för reservofficerare ingick i det arbetet.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00