Debatt

Överslätande ord när Ann Linde talar om folkmord och invasion

Ord är viktiga och därför var vi många som väntade på utspelet från den svenska regeringen efter att USA:s president Joe Biden erkänt folkmordet 1915. I stället för ett erkännande har vi dock fått överslätande språkbruk och direkta övertramp, skriver Nuri Kino.

Från såväl statsminister Stefan Löfven som utrikesminister Ann Linde kommer tomma ord när det gäller folkmordet på kristna i osmanska riket 1915, anser debattören Nuri Kino. 
Från såväl statsminister Stefan Löfven som utrikesminister Ann Linde kommer tomma ord när det gäller folkmordet på kristna i osmanska riket 1915, anser debattören Nuri Kino. Foto: Jessica Gow/TT
Nuri Kino
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Bara veckor efter den massiva internationella kritiken mot Ann Lindes (S) förnekande av folkmordet på kristna i osmanska riket 1915 kom fler övertramp från hennes håll. Även dessa kopplade till armenier.

Den 24 april är det årsdagen av folkmordet på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och greker. Den amerikanske presidenten Biden höll sitt löfte från under tiden för presidentvalskampanjen och erkände folkmordet som skördade över 1,5 miljoners liv. Det gav vågor över hela världen. Många skrek ”äntligen”. Offren hade äntligen fått en sorts upprättelse. Medan folkmordsförnekare lät invektiven hagla över Biden.

Inför senaste valet i Sverige lovade Stefan Löfven att han också skulle erkänna folkmordet om han blev statsminister, ett löfte han inte höll.

Efter president Bidens erkännande

Vi var många som väntade på utspelet från den svenska regeringen efter att den amerikanska regeringen erkänt folkmordet. Vad skulle den svenska regeringen göra nu när USA erkänt folkmordet? Uttalandet i Sverige kom från utrikesminister Ann Linde, så här skrev hon på Twitter:

”24 april är minnesdag över massövergreppen 1915 i dåvarande Osmanska riket. Skildringar från 1915 vittnar om stort mänskligt lidande och skoningslös grymhet som aldrig får glömmas eller upprepas.”

Ann Linde fick massiv kritik, från både höger och vänster. Hon svarade inte på den. Hon hade hittat på ett eget ord ”massövergrepp” som någon sorts skönmålning av folkmordsförnekelse. Märkligt i sammanhanget var också att hennes övertramp bara kom dagar efter att hennes ministerkollega Morgan Johansson (S) velat att förnekelse av ett annat folkmord, av Förintelsen, skulle kriminaliseras.

Nytt övertramp

Jag skrev till Ann Linde och bad om ett klargörande. Jag ville veta vad hon anser om kritiken mot ordvalen i tweeten och om hon har skrivit den i egenskap av ordförande för OSSE eller som representant för Sverige.  

Bara två veckor senare kom ett nytt övertramp från hennes håll. Även denna gång på hennes twitterkonto:

”Welcome of release of Armenian detainees by Azerbaijan. Call on both sides to urgently complete exchange of detainees and all remains, as obligated by IHL. Fully support Minsk Group Co-chairs and urge sides to resume political process through them as soon as possible. #OSCE2021SWE”

Även denna gång rasade kritiken. Ordet ”detainees” betyder fångar, kritikerna menar att Azerbajdzjan håller krigsfångar vilket på engelska är POW (Prisoner of War). Krigsfångar är således soldater man gripit och håller fängslade. Då Armenien inte hållit några krigsfångar eller några azerier överhuvudtaget, efter att fred slöts den 10 november 2020 så är det att fara med falska uppgifter från utrikesministerns håll.

Bad om ett klargörande

Jag skrev till Ann Linde och bad om ett klargörande. Jag ville veta vad hon anser om kritiken mot ordvalen i tweeten och om hon har skrivit den i egenskap av ordförande för OSSE eller som representant för Sverige.

Hon svarade att när hon skriver #OSCE2021SWE betyder det att hon skriver för OSSE. Hon vill inte svara på om fångarna i Azerbajdzjan är krigsfångar eller inte. Inte heller ville hon svara på om Armenien håller azeriska fångar. Jag frågade henne också om hon känner till anklagelser om att Azerbajdzjan avrättat 19 armenier, däribland civila. På det svarade hon:

”Uppfyllandet av punkterna i vapenvilan från den 10 november 2020, inklusive utväxlande av frihetsberövade och kvarlevor, är en förutsättning för att processen ska kunna nå framsteg. Anklagelser om krigsförbrytelser förekommer på båda sidor. Båda sidor har skyldigheter enligt folkrätten att undersöka misstänkta krigsförbrytelser.”

”Oerhört missvisande”

För att försäkra mig om att jag inte hade fel, fastän jag har de bästa av källor, hörde jag av mig till Rasmus Canbäck, den svenske journalist som kan området bäst. Han är också den som flitigast rapporterat från kriget i Nagorno-Karbach eller Artsakh som armenierna kallar det, under de sex veckor kriget höll på. Han svarade att han just kommit hem från ytterligare en resa dit. Så vad tyckte han om utrikesministerns tweet?

”Det anmärkningsvärda är att de armeniska krigsfångarna i Azerbajdzjan kallas för det neutrala begreppet ”detainee”. Det insinuerar att de inte omfattas av Genèvekonventionen, krigets lagar. Dessutom åberopade hon båda parter att återlämna krigsfångar – något som Armenien så vitt jag vet fullföljde redan kort efter kriget. Tweeten kan ses som ett exempel på när en ”icke-ställning” blir oerhört missvisande.”

I ett mejl till mig från utrikesministerns pressekreterare Linn Duvhammar poängterades också att Sverige som ordförande för OSSE verkar för att att kvarvarande frågor i Nagorno-Karbach-konflikten ska lösas, bland annat genom hennes personliga representation.

Invasion enligt Macron, ”utveckling” enligt Linde

Den 13 maj slog den armeniske premiärministern Nikol Pasjinian larm. Han hävdade att azeriska styrkor tagit sig in i armeniska mark, tre kilometer in i provinsen Siunik. Det var den vapenvilan.

Den franske presidenten Macron var bland de första att fördöma Azerbajdzjan. På sin FB-sida skrev han att ”Azerbajdzjan har invaderat armeniskt territorium” och att azeriska styrkor genast måste retirera. Han avslutade med att skriva att Frankrike är solidariskt med Armenien och kommer att så vara.

Jag loggade in på Twitter för att kolla vad Ann Linde skrivit. Vilka ord hade hon valt? För ord är viktiga, fel ord kan utlösa konflikter och rätt ord kan stifta fred.

Hon skrev att hon pratat med sina kollegor i Armenien och Azerbajdzjan om ”utvecklingen vid den armeniska-azeriska gränsen”. Och att hon i egenskap av ordförande för OSSE ska följa situationen noga.

Det var det. Igen. Inga fördömanden. Inget. Bara tomma ord. Ordet invasion heter i hennes tweet ”utvecklingen”.

Vi är många som också följer utvecklingen. Både den vid nämnda länders gränser – och den på utrikesdepartementet i Stockholm.

Nämnda personer

Ann Linde

Särskild rådgivare i utrikesfrågor Foundation for European Progressive Studies
Fil. kand i statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi (Stockholms uni., 1994)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

Nuri Kino

Journalist och grundare A demand for action
Journalist (Poppius journalistskola)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024