Över 9 000 ansökningar till polishögskolan – men få påbörjar sin utbildning

KORTNYTT. Trots ett högt tryck på ansökningar och ökade ekonomiska satsningar från regeringen står polishögskolorna ändå tomma. 

Till vårterminen 2018 ansökte fler än 9 000 till landets polishögskolor, endast 1 000 klarade testerna. Nu är det många av platserna på polishögskolan som står tomma, en trend som sträcker sig över hela landet. Värst är det i Umeå där man i år har fler avhoppare än någonsin. Med en ny satsning var målet att fylla de 225 utbildningsplatser som Umeå erbjuder, men det har slagit fel och vid terminsstart var det endast 100 studenter som påbörjade sin utbildning vid polishögskolan i Umeå. 

På Polishögskolan i Växjö räknar högskolan med att ungefär en femtedel av platserna står tomma. Ola Kronqvist, som är prefekt vid polisutbildningen i Växjö, har tidigare kommenterat utvecklingen:

– Trots ett hårt tryck från både verksamheten och politikerna är det ingen som tjänar på att ha poliser som inte klarar antagningsproven, sa Ola Kronqvist som är prefekt vid polisutbildningen i Växjö till P4 i december angående vårens antagning.

Login