Debatt

Opportunister försöker avleda den iranska revolutionen

Reza Pahlavi, son till den avsatte Pahlavi-diktatorn, kommer inte att ge iranierna frihet. Det skriver Mehri Emrani, tidigare politisk fånge i Iran.

Demonstration i Stockholm
Demonstration i StockholmFoto: Christine Rosencrantz/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Från allra första början av maktövertagandet, det vill säga för mer än 43 år sedan, har Irans mullaregim förtryckt folket genom att beröva dem på deras frihet. Tusentals unga kvinnor och män har fängslats, torterats och avrättats för frihetsbrottet under dessa år. Uppropet som inträffade för åtta månader sedan förändrade den politiska scenen i Iran.

Detta uppror var ingen slump, utan resultatet av mer än 40 års kamp mot den iranska regimen.

Upproret lever vidare i dag genom kontinuerliga protester och flertalet sakkunniga är eniga om att regimens bortgång är oundviklig. Regimen kan inte längre tysta det rådande missnöjet som grundar sig i ett medeltida system präglat av förtryck, fattigdom och diskriminering, vilket resulterat i att de använt sig av ännu mer förtryck i hopp om att hålla sig kvar vid makten.

Vårt folk har levt under kunglig diktatur en gång. Det är en gång för mycket.

Regimen kommer att störtas

Iran i dag är däremot inte likt hur Iran såg ut för ett år sedan. Folkets revolutionära ilska är som en eld under askan, en eld som förr eller senare kommer att leda till störtandet av regimen.

När man ser på uppropet och på de dagliga protesterna från det iranska folket så råder det ingen tvekan om att regimens kommer störtas eller avgå. Många politiska aktivister och motståndare till regimen försöker förlita sig på folkets makt och bör inte tveka ett ögonblick på att försöka störta regimen och uppnå rättvisa och frihet för folket.

Opportunister vill utplåna lågan

Tyvärr försöker monarkister i denna känsliga historiska situation, i synnerhet Reza Pahlav som är son till den avsatte diktatorn Shah, att utplåna lågan av detta uppror och därigenom inte tillåta folket att nå ett demokratiskt samhälle.

Reza Pahlavi, som bland annat uttalat som om att folket inte ska ta sig ut på gatorna och som har erkänt att han fört dialog med det iranska revolutionsgardet. Vårt folk har levt under kunglig diktatur en gång. Det är en gång för mycket.

Reza Pahlavi presenterar sig själv som prins och arvtagare till sin fars tron. År 1979 störtades hans far i ett folkligt uppror och tvingades fly från Iran. Under fadern och Reza Pahlavis farfars tid fanns det varken partier, fri press eller fria val. Savaks infernaliska apparat torterade motståndare. Shahen kritiserades av västerländsk press för systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter. Många gånger fick Shahen frågor från journalister kring detta, men han svarade inte på frågorna och stoppade intervjuerna. 

Inte nog med att Reza Pahlavi aldrig fördömt sin fars handlingar eller beteende. Personer som tidigare var chefer för Shahs tyranniska Savak har dessutom fungerat som hans rådgivare.

Reza Pahlavis anhängare attackerade och slog sina motståndare i olika länder under det åtta månader långa upproret. Han har under de senaste 43 åren inte haft några politisk aktiviteter och varit tyst, men nu när mullornas tid närmar sig sitt slut har han på blivit opportunistiskt aktiv och försöker avleda upproret. Han stöder upprätthållandet av IRGC, som är det främsta organet för förtryck de senaste åren och som förtrycker människor på gatorna varje dag. IRGC hotar både regionen och västländerna.

Vi avvisar alla former av diktatur

Det är sant att Khomeinis regim spillt mer blod än shahens regim, men folket i Iran avvisar all form av diktatur. Vare sig det är en kung eller en mulla. De vill ha ett fritt Iran med grundläggande mänskliga rättigheter.

Därför har Reza Pahlavi ingen plats i det framtida demokratiska Iran. Hans handlingar är skadliga för segern i det iranska folkets uppror.

Trots detta försök till att missleda folket har en stark låga tänts. De accepterar inget mindre än ett fullt demokratiskt och sekulärt styre.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00