Nord Stream använder toppadvokater mot danska regeringen

STORPOLITIK. Ryska Nord Stream 2 har anlitat danska advokater för att övertyga politikerna om att den danska regeringens lagförslag om gasledningar i danska farvatten strider mot dansk lagtradition och internationella förpliktelser. De försöker kasta grus i maskineriet, anser Venstre.

Johanna Alskog
Fakta
Nord Stream 2 - storpolitiskt trätoämne
Företaget bakom projektet med samma namn, Nord Stream 2, har huvudkontor i Schweiz, och ägs av Gazprom, vars huvudägare är ryska staten.

De västeuropeiska företagen Uniper, BASF, Engie, OMV och Shell stöder planerna på att öka importen av gas till EU med uppemot 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Enligt Nord Stream 2:s egen tidsplan ska den nya gasledningen till EU vara i bruk 2019. Nord Stream 2 planeras att gå från Ryssland tvärs genom Östersjön nära Bornholm, med samma dragning som föregångaren Nord Stream. Gasledningen korsar finländska, svenska, danska och slutligen tyska farvatten, innan den når land vid Greifswald i Nordtyskland.
Med nuvarande dragning måste bygget av Nord Stream 2 godkännas av såväl Finland och Sverige som Danmark och Tyskland.

Den ryska gasledningen Nord Stream 2 har utveckats till ett storpolitiskt trätoämne, efter att EU har infört sanktioner mot Ryssland på grund av landets roll i konflikten med Ukraina om Krimhalvön.
Dessutom pekar kritikerna på att projektet inte lever upp till ambitionerna i EU:s energiunion och EU:s klimatmål.

Om man frågar den samlade danska oppositionen bör regeringen stoppa den omdiskuterade gasledningen Nord Stream 2 genom danskt sjöterritorium. Vi har intervjuat Michael Aastrup Jensen, Venstres talesperson i utrikesfrågor.

Venstre ger inte lika

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00