Moderaterna KU-anmäler Wallström (S)

KORTNYTT. Avslöjandet från Dagens Nyheter i december 2017 leder nu till att Margot Wallström (S) anmäls till riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Våren 2017 blev utrikesdepartementet kritiserade av KU för att inte diarieföra handlingar under Sveriges kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd. När kampanjen nu har varit under utvärdering har delar av själva utvärderingen försvunnit från utrikesdepartementet, enligt Dagens Nyheter

Moderaterna har nu begärt att KU ska utreda vad som har hänt och pröva om UD bryter mot grundlagen i fallet med FN-kampanjen. Anmälan till KU bygger delvis på att 900 sidor av FN-kampanjen hade gömts undan och på uppgifterna om att delar av utredningen av kampanjen försvunnit från Utrikesdepartementet. 

– Detta måste granskas ordentligt. Ingenting kan uteslutas: från att någon medverkat velat mörka utvärderingen till en usel och slarvig hantering. Oavsett vad som hänt så är det allvarligt, säger riksdagsledamoten Jonas Jacobsson Gjörtler (M) som gjort KU-anmälan, till Dagens Nyheter.

Login