Livsmedelsstrategin över första mållinjen

FÖRHANDLINGAR. Regeringen, Vänsterpartiet och de fyra borgerliga partierna har till sist lyckats komma överens om målen för en nationell livsmedelsstrategi. "Äntligen" löd reaktionen från Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Foto: Foto: Kristian Poohl/Regeringskansliet
Johanna Alskog

Det är mycket glädjande att vi efter långa förhandlingar äntligen nått i hamn med nya livsmedelspolitiska mål. En bred riksdagsmajoritet ställer sig nu bakom att svensk livsmedelsproduktion ska öka samt att konkurrenskraften i livsmedelskedjan ska stärkas.

Kristina Yngwe, (C), vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet

Det som nu presenterats innehåller få tydliga ställningstaganden och åtgärder inom matpolitiken och vi hade förväntat oss ett större politiskt mod för att få en tydlig strategi på området.

Anna Richert, WWF:s talesperson i matfrågor

Från början skulle det lösa sig över någon helg, men det tog ett halvår. Nu är de politiska förhandlingarna mellan regeringen och de fyra borgerliga partierna kring målen för en nationell

Dokumentation

Vad händer nu?

De sju partierna är nu överens om de övergripande målen för en nationell livsmedelsstrategi. Nästa steg är att regeringen ska ta fram en proposition med en livsmedelsstrategi och lämnar över till riksdagen.


Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00