Läkare utan gränser: Evakuera de grekiska öarna nu

DEBATT. Avtalet mellan EU och Turkiet har inte lett till säkrare vägar till trygghet för flyktingar. Det har istället lett till överfulla läger på de grekiska öarna med allvarlig psykiskt och fysiskt lidande som följd, skriver Oliver Schulz på Läkare utan gränser, som vill att EU evakuerar de mest utsatta flyktingarna omedelbart. 

I dag, 20 mars, är det tre år sedan flyktingavtalet mellan EU och Turkiet implementerades. På grund av avtalet har tusentals personer fast på de grekiska öarna under hälsovådliga förhållanden. Det mänskliga lidandet måste få ett slut nu, skriver Oliver Schulz, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser.

Avtalet mellan EU och Turkiet skulle enligt beslutsfattarna möjliggöra säkrare vägar till trygghet för flyktingar än den livsfarliga färden över Medelhavet. Tre år senare sitter i stället 12 000 kvinnor, män och barn fast i överfulla läger på de grekiska öarna, med grusade framtidsdrömmar.

I lägret Vathy på Samos har förhållandena försämrats avsevärt de senaste månaderna. Fler än 4 100 personer bor i lägret, som ursprungligen byggdes för 648 personer. Över hälften bor i enkla sommartält eller plastpresenningar, omgivna av sopor och mänsklig avföring. Bland dem finns ensamkommande barn, gravida, äldre, människor med kroniska sjukdomar och personer som utsatts för tortyr och sexuellt våld. Även på öarna Lesbos och Chios är lägren fyllda till bristningsgränsen.

Login