Kustbevakningens gd: Det är bra tajming att jag kliver av nu

”Vad är det vi inte har tänkt på?” Det är frågan som kan hålla Kustbevakningens generaldirektör Therese Mattsson vaken om natten. Efter flera decennier i olika roller inom statlig krishantering – Säpo, Rikskriminalpolisen, Tullverket och Kustbevakningen – är hon nu på väg att gå i pension.

Det spända säkerhetsläget kring Östersjön gör att Kustbevakningen rapporterar in allt som sticker ut. Försvaret, Säpo och Must behöver varje pusselbit, enligt gd:n Therese Mattsson.
Det spända säkerhetsläget kring Östersjön gör att Kustbevakningen rapporterar in allt som sticker ut. Försvaret, Säpo och Must behöver varje pusselbit, enligt gd:n Therese Mattsson.Foto: Johan Nilsson/TT
Johanna Alskog

Efter sommaren lämnar Therese Mattsson uppdraget som generaldirektör för Kustbevakningen efter drygt fem år. Då har hon varit mer än fyra decennier i statens tjänst, varav många år på högsta chefsnivå. Hon hävdar att hon har siktet inställt på att först känna efter hur det är att vara pensionär och räknar upp saker som att frosta av frysen och rensa garderober.

Men med en bakgrund inom bland annat Rikskriminalpolisen, Säpo, krishantering vid statsrådsberedningen, Tullverket och nu Kustbevakningen, så är det knappast osannolikt att hon kommer att få en roll inom statens arbete med att bygga upp totalförsvaret. Kanske som utredare, kanske som någonting annat.

– Jag försvinner ju inte från jordens yta när jag går i pension, säger Therese Mattsson.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00