KU: Utnämningen av god vän inget problem

Peter Hultqvist (S) KU-anmälan av statsminister Ulf Kristerssons tillsättning av barndomsvännen Henrik Landerholm leder inte till någon kritik – KU nöjer sig med ett gott råd till regeringen. Däremot får tidigare utrikesminister Ann Linde (S) en KU-näsknäpp för ett vilseledande uttalande om vapenexport.

Tidigare utrikesminister Ann Linde (S) får en anmärkning från KU för ett uttalande om reglerna för vapenexport. Men statsminister Ulf Kristerssons utnämning av vännen och partikamraten Henrik Landerholm får det inte.
Tidigare utrikesminister Ann Linde (S) får en anmärkning från KU för ett uttalande om reglerna för vapenexport. Men statsminister Ulf Kristerssons utnämning av vännen och partikamraten Henrik Landerholm får det inte.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna AlskogMiranda Olsson

Regeringens utnämning av Henrik Landerholm till nationell säkerhetsrådgivare kritiseras inte av konstitutionsutskottet, trots att Landerholm och statsministern är vänner ända sedan barndomen. Det var inom ramen för regelverket, betonar KU:s vice ordförande Erik Ottosson (M).

– I det här fallet ifrågasätter vi inte statsministerns bedömning på något sätt, men konstaterar samtidigt att man alltid kan ta ett större säkerhetsavstånd för att undvika debatten, säger Ottosson till Altinget.

Finns det något statsministern hade kunnat göra annorlunda?

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00