Kommun stärker livsmedelsberedskapen – med 200 egna hönor

Härjedalens kommun har köpt in 200 levande hönor. Ett skäl till satsningen på kommunala höns är att stärka livsmedelsberedskapen genom att säkra tillgången på ägg. ”Ägg har varit en jättebristvara i Sverige under hela våren”, säger kostchefen Åke Remén till Altinget.

Sedan år 2016 har Härjedalens kommun egna kor. Nu får korna sällskap av 200 kommunala hönor. En av flera orsaker bakom lantbruksdjuren är att kommunen vill stärka sin livsmedelsberedskap. (Hönorna på bilden har ingenting med Härjedals kommun att göra.)
Sedan år 2016 har Härjedalens kommun egna kor. Nu får korna sällskap av 200 kommunala hönor. En av flera orsaker bakom lantbruksdjuren är att kommunen vill stärka sin livsmedelsberedskap. (Hönorna på bilden har ingenting med Härjedals kommun att göra.)Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johanna Alskog

När kommunen år 2016 fattade beslutet att köpa in två egna kor så var det inte livsmedelsberedskapen som stod i fokus. Från början har det handlat om att satsa på närproducerad mat, något som kräver viss uppfinningsrikedom eftersom upphandlingsreglerna ställer till det. Det berättar kostchefen Åka Remén.

– Det är krångligt att upphandla lokal mat. Vi får inte ställa krav på att maten är lokalt producerad. Det är också svårt för små lokalproducenter att delta i upphandlingarna. Men levande djur är inte med i vårt ramavtal för mat, därför kan vi göra en direktupphandling, säger Åke Remén.

Mycket har hänt sedan år 2016. De två korna har blivit 25 – inackorderade hos fyra olika lantbrukare i Härjedalen. En pandemi har passerat och det är krig i Europa. När kommunen nu köpte in 200 värphöns så är försörjningstryggheten ett av argumenten bakom beslutet.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00