KKrVa: Det krävs för att återskapa ett fungerande totalförsvar

DEBATTER. Våren 2018 lade Kungl Krigsvetenskapsakademien (KKrVa) fram rapporten "Ett trovärdigt totalförsvar". I tre debattartiklar på Altinget under hösten har ledamöter redovisat de viktigaste slutsatserna.

Karlis Neretnieks, Frank Rosenius och Peter Lagerblad, alla ledamöter av Kungl Krigsvetenskapsakademien.
Karlis Neretnieks, Frank Rosenius och Peter Lagerblad, alla ledamöter av Kungl Krigsvetenskapsakademien.

Rapporten är resultatet av en treårig studie med syftet att visa på de åtgärder som krävs för att återskapa ett fungerande totalförsvar. Studien omfattar analyser av tänkbara hot, teknikutvecklingen samt brister och förändringsbehov inom såväl det civila som militära försvaret. Perspektivet är år 2030.

I tre debattartiklar på Altinget redovisar ledamöter av Kungl Krigsvetenskapsakademien de viktigaste slutsatserna avseende hotbilden, utformningen av ett framtida civilt försvar och hur försvarsmakten bör utvecklas.

Följ länkarna för att komma till debattartiklarna:

Del 1: "Ett trovärdigt totalförsvar – vilka är hoten?"

Flera områden i Sverige är strategiskt intressanta för Ryssland. Samtidigt som utmaningarna är stora är Sveriges möjligheter att möta dem mycket begränsade, skriver Karlis Neretnieks, tidigare rektor för Försvarshögskolan.


Del 2: "Det militära försvarets politiska utmaningar"

Slutsatsen i Krigsvetenskapsakademiens analys är att Försvarsmakten är underdimensionerad och underfinansierad. Både med hänsyn till Försvarsbeslut 2015:s inriktning och till en potentiell angripares tekniska utveckling och kapacitet, skriver Frank Rosenius, tidigare ställföreträdande ÖB.


Del 3: "Krävs kraftfullt agerande för att bygga modernt försvar"

Globaliseringen, digitaliseringen och privatiseringen av samhällsviktiga verksamheter ställer krav på nya lösningar vid uppbyggandet av totalförsvaret. Det krävs ett kraftfullt agerande för att bygga ett modernt civilt försvar, skriver Peter Lagerblad, före detta statssekreterare.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00