Juncker: EU ska ge skydd i en farlig värld

LINJETAL. EU behöver skyddas mot en rad hot: Terrorism, migranter utan asylskäl och otillbörlig valpåverkan, sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker talar i EU-parlamentet
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker talar i EU-parlamentetFoto: EU-kommissionen

Av: Bengt Ljung, Bryssel

Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lade fram ett batteri förslag i sitt tal i Europaparlamentet på onsdagen om tillståndet i EU.

"Ett beskyddande EU” var huvudtemat i tider då Juncker menar att européer känner sig hotade.

– EU-invånarna förväntar sig med rätta att deras union ska skydda dem”, sa Jean-Claude Juncker.

Propaganda för terrorism ska raderas 

Ett av alla förslagen var att terroristpropaganda på nätet måste tas bort inom en timme.

–  Det skulle inte accepteras om någon stod på gatan och delade ut informationsblad som uppviglade till terrorism. Det ska inte heller gå på nätet, sa Julian King, kommissionär för säkerhetsfrågor.

Eftersom propaganda sprider sig blixtsnabbt på nätet är den första timmen skadligast, resonerar kommissionen. Innehållet ska tas bort inom en timme efter att nationella myndigheter beslutar om avlägsnande.

Plattformar måste vidta proaktiva åtgärder, som att använda nya spårningsverktyg, för att skydda sig mot missbruk. Tas ofarligt innehåll bort av misstag måste det snabbt sättas tillbaka.

Det blir upp till medlemsländerna att införa böter för brott mot reglerna. Men böterna måste vara tillräckligt avskräckande.

Ett annat förslag var att EU:s nyinrättade åklagarmyndighet bör få befogenheter att bekämpa terrorism. Utredningars och åtal kring terroristbrott går fortfarande för långsamt när flera EU-länder är inblandade. myndigheten ska hjälpa till att samordna utredningar. Den ska vara i full gång 2020.

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L) gladdes över förslaget.

– Bara så kan brottslingar och terrornätverk som nu opererar över nationsgränser gripas och ställas inför rätta på ett effektivt sätt, sa hon.

Hot mot europeiska val

Hot mot demokratiska val har uppmärksammats på senare tid. Kommissionen oroas för att främmande makt eller privata intressen ska försöka påverka på valet till Europaparlamentet i maj.

– Vi får inte vara naiva. Det finns de som vill störa EU-valet. Och de har sofistikerade verktyg, sa kommissionens förste vice ordförande Frans Timmerman.

Kommissionen föreslog bättre insyn i politisk annonsering på internet och riktade kampanjer. Det ska också gå att bestraffa olaglig användning av personuppgifter för desinformationskampanjer.

Kommissionen uppmanar nationella myndigheter, partier och media att stärka skyddet av sina IT-system. Efter skandalen med det brittiska analysföretaget Cambridge Analytica användning av persondata för att påverka enskilda väljare påminner kommissionen om hur viktigt det är att medlemsländerna tillämpar EU:s dataskyddslag korrekt.

Slut med tillfälliga lösningar

Migration fortsätter att oroa européerna. Det blir åter en het potatis när ledarna från alla EU-länder träffas på torsdag nästa vecka i Salzburg. Italien och andra medelhavsländer klagar på bördan de nu bär nationellt när flyktingbåtarna kommer.

– Vi kan inte fortsätta att tjafsa om tillfälliga lösningar varje gång ett nytt fartyg kommer”, sa Juncker i sitt tal.

Han föreslog en förstärkning av EU:s gräns- och kustbevakning så att det finns en fast styrka 2020 med 10 000 gränsbevakare.

Gränsbevakarna ska få rätt att göra identitetskontroller och neka inresa vid EU:s yttre gräns. De ska också kunna bistå då personer utan asylrätt skickas tillbaka. Personer som får avslag vid gränsen får ingen tidsfrist för frivillig avresa och får en kortare tidsfrist för överklagan – bara fem dagar.

EU:s asylbyrå ska kunna ge stöd åt nationella myndigheter i alla faser av asylförfarandet.

 

Dokumentation

EU-kommissionens nya förslag:

  • Terroristpropaganda på internet måste tas bort inom 1 timme.
  • EU:s åklagarmyndighet ska få befogenheter för att bekämpa terrorism.
  • Nya regler för skydd mot manipulation av val i EU från främmande makt och privata intressen.
  • EU:s gränsbevakningsstyrka förstärks med 10 000 vakter till 2020.
  • Utveckling av Europeiska asylbyrån.
  • Återförandet av migranter utan asylskäl ska snabbas på.
  • Juncker vill även ha mer samarbete inom civilförsvar och nämnde hjälp från polska brandmän vid svenska skogsbränder som ett bra exempel.
  • Kommissionen ska arbeta för att den europeiska försvarsfonden och det militära samarbetet inom EU, Pesco, blir helt operationellt de kommande månaderna.
  • Slopat nationellt veto i frågor som rör mänskliga rättigheter. Han beklagade uteblivna/uppskjutna beslut om Kina, Vitryssland och Venezuela.

Nämnda personer

Jean-Claude Juncker

Tidigare ordförande EU-kommissionen, tidigare ordförande Eurogruppen, tidigare premiärminister Luxemburg
Juristexamen (1979), Strasbourgs universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00