Inget öppet mandat för Irak-styrka

INTERNATIONELLT. Regeringen får bakläxa på delar av förslaget om att utvidga den svenska styrkan i Irak. Riksdagen vill ha klara besked på var i landet som de svenska soldaterna ska verka.

Tidigare i höstas föreslog regeringen att den svenska insatsen i Irak ska förlängas och utökas från 35 till 70 soldater. Den väpnade styrkan, som utbildar de trupper som strider mot terrorgruppen IS, ska finnas på plats under hela 2017 år och ska kunna verka i hela landet, inte bara i de norra delarna.

I det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet finns det ett stöd för att förlänga mandatet och även fördubbla styrkan. Men däremot vill utskottet inte gå med på att ge regeringen ett öppet mandat för att styrkan ska kunna i användas på flera platser i Irak.

Kräver nytt förslag

Detta innebär att regeringen måste lägga fram en ny proposition om mandatet som helhet om den svenska styrkan ska vara på plats någon annanstans i norra Irak.

Riksdagsledamöterna vill veta mer exakt var styrkan ska användas. Men under beredningen har regeringen inte kunna ge utskottet ett klart svar på var, förutom i norra Irak, som de svenska soldaterna ska vara verksamma.

Att sända en svensk väpnad trupp på uppdrag utomlands är ett betydande ansvar. Med tanke på säkerhetsläget i Irak måste riksdagen ha kännedom om på vilka platser som det svenska styrkebidraget är verksamt. Därför är utskotten inte berett att tillstyrka en utvidgning av operationsområdet för den svenska styrkan, enligt utskottet.

I och att de t finns en bred majoritet i utkastet lär det inte bli några överraskningar när riksdagen enligt planerna ska rösta om saken på tisdagen. Det beslutet innebär även att  styrkan på 70 personer ska också kunna förstärkas med upp till 150 personer så att totalt 220 personer finns på plats

Läs också: Regeringen vill bygga ut insats i Irak

Borgerliga vill ha bättre information om Irak-insats

 

Forrige artikel Myndigheter skeptiska till nya krav om  IT-brott Myndigheter skeptiska till nya krav om IT-brott Næste artikel Nytt förslag: Försvaret tar över logistiken