Försvaret vann kamp om Hanöbukten

INTRESSEKONFLIKT. Efter nästan fyra års överväganden ger regeringen kalla handen till den stora satsningen på en vindkraftpark i Hanöbukten – försvarets intressen går före. Ett tungt besked för hela Blekinge och för bolaget Blekinge offshore AB.

Johanna Alskog

Riksdagen har tydliggjort att Sveriges försvarsambitioner ska öka. Då behöver försvaret kunna öva. Hanöbukten är ett av de strategiskt mest viktiga försvarsområden Sverige har. Regeringen har prövat detta ärende noga och kommit fram till att det i detta fall inte går att kombinera försvarsverksamheten med vindkraftverken.


miljöminister Karolina Skog (MP) i ett pressmeddelande

Det är ett storstilat vindkraftprojekt som Blekinge offshore AB har planerat för i Hanöbukten, Blekinge. De 500-700 vindkraftverken skulle ge lika mycket el som en större kärnkraftreaktor, 7 yill 8

Dokumentation

Många företag inblandade

Projektet Blekinge Offshore skulle omfatta 500-700 vindkraftverk i Hanöbukten. Fullt utbyggd skulle kraftverksparken producera 7-8 TWh el per år. 

Blekinge offshore AB har en rad ägare, bland andra de energiintensiva bolagen: Boliden, AGA, Billerud Korsnäs, Stora Enso, Cementa, Holmen, Akzo Nobel och helstatliga LKAB.

Under uppbyggnadstiden skulle projektet sysselsätta ett par tusen personer under 6-8 år och i drift flera hundra.


Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00