Förhandlingar om kvotflyktingar bromsas

STILTJE. Parlamentet hade förhoppningen att nå en uppgörelse med rådet om ett system för fördelning av kvotflyktingar. Men rådet backar och vill att all asyllagstiftning behandlas som ett paket.

Malin Björk (V), EU-parlamentariker, är kritisk till rådets agerande.
Malin Björk (V), EU-parlamentariker, är kritisk till rådets agerande.
Johan Manell

I arbetet med ett nytt system för fördelning av kvotflyktingar har Malin Björk (V), europaparlamentariker, ansvarat för parlamentets räkning. Hon är starkt kritisk till rådets agerande och att de vill behandla lagstiftningen som ett paket.

– Men vilket paket då? De har ju inte avancerat en millimeter på det som vi från parlamentets sida alltid har sagt att vi väntar på. Nämligen hur man ska fördela ansvaret för de som kommer till Europa, säger Björk till Altinget.

Läs också: Spretig svensk syn när nya asylregler ska utformas

Hon tycker att rådet skulle ha fortsatt med förhandlingen och sedan lägga beslutet på is för att invänta de andra delarna. Men hon ifrågasätter också om det verkligen är så att rådet vill behandla det som ett paket, eller om det är ett svepskäl för att rådet inte vill gå vidare med frågan.

– Jag tror inte att de är uppriktiga när de säger att de vill ha ett paket. Jag tror inte att de är så intresserade av Dublinförordningen eller vill ha Asylprocedurförordningen.

Tyskland vacklar

Förhandlingarna om hur flyktingarna ska fördelas har länge varit en het potatis inom unionen. Länge har Tyskland med Angela Merkel gått i bräschen för den flyktingpositiva falangen. Men också det börjar vackla. Hon har mött hårt motstånd för sin linje, också inifrån sin egna regering.

Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron presenterade i veckan att de har för avsikt att skicka tillbaka flyktingar till första säkra land. Samtidigt har Italien en ny högerpopulistisk regering som är minst sagt flyktingskeptisk. Idéerna från Macron och Merkel har Malin Björk svårt att förstå hur de ska lyckas genomföra.

– De har presenterat helt andra idéer än fungerande rättsakter. Så jag vet inte riktigt vad deras nya planer ska bygga på. Jag är väldigt orolig för att de ska göra en konstruktion som både strider mot civilrätt, internationell människorätt och eventuellt också mot internationell sjörätt, säger hon.

Hon menar också att utspelen från Merkel, Macron och Italiens inrikesminister Matteo Salvini har passiviserat rådet.

– Man inväntar det här. De har satt alla rättsakter “on hold” i väntan på att de stora politiska ledarna ska träffas och dundra fram med någonting.

Kritik mot regeringen

Men också Sveriges agerande i rådet får en släng av den Björkska sleven.

– Sverige har varit svaga i rådet i sitt försvar av att EU ska ta det här steget. De har inte varit den starka kraft till stöd för ett kvotflyktingssystem som jag hade förväntat mig och velat se. Jag hoppas att de inser hur skarpt läget är och att man faktiskt måste steppa upp sitt stöd och inte lägga sig platt för de nya utspelen från Salvini med flera, säger hon.

Läs också: Wikström (L) vill att rådet kör över Tusk i flyktingfrågan

EU:s ledare ska diskutera asylfrågan på ett toppmöte i Bryssel i slutet av nästa vecka. Men redan i helgen kommer ledarna från Tyskland, Frankrike, Spanien, Nederländerna, Belgien och Malta att träffas för ett förberedande möte. Ledarna för Italien, Grekland, Österrike och Bulgarien är också inbjudna.

Nämnda personer

Malin Björk

Europaparlamentariker (V)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00