FOI: Starkare militär kraft i Ryssland

FÖRSVAR. Rysslands militära kapacitet har ökat samtidigt som landet har gått i en mer auktoritär riktning, enligt en rapport från Försvarets forskningsinstitut, FOI.

Per-Anders Sjögren

– Vi ser ett allt mer auktoritärt Ryssland som prioriterar försvarssatsningar, kommenterar docent Gudrun Persson som har varit projektledare för arbetet som pågått i två år.

Enligt rapporten har de väpnade styrkorna i Ryssland utvecklats från att främst kunna hantera interna konflikter i det forna sovjetområdet till att kunna hantera storskaliga operationer även utanför detta område. Ryssland har därmed ett mer kraftfullt militärt tvångsmaktsverktyg är tidigare, enligt FOI.

FOI utgår nu från ett nytt antagande - att Ryssland tar initiativ till att använda militärt våld.

–Vi kan konstatera att den militära handlingsfriheten och de politiska ambitionerna har höjts, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI och en experterna bakom rapporten, till Altinget.

År 2013 bedömde FOI den ryska militära handlingsfriheten utifrån att Ryssland skulle svara på ett uppkommet hot med lite tid till förberedelser. I ljuset av de senaste årens utveckling bedömer FOI att de tillgängliga resurserna för militära operationer utifrån antagandet att Ryssland tar initiativet till att använda militärt våld

Försvarsutgifternas andel av BNP i Ryssland har ökat från 3,6 procent år 2005 till 5,4 procent 2015, vilket är resultatet av en politisk prioritering. 

Utvecklingen i Ryssland präglas av anti-amerikanism, patriotism och av ett auktoritärt politiskt system.

”Möjligheterna att förändra politiken i en mer västvänlig riktning har minskat. Detta är läget som Ryssland befinner sig i oavsett om Vladimir Putin fortsätter som president eller inte.”, enligt rapporten.

Länk till rapporten: Russian Military Capability in a Ten-Year Perspective 2016


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00