FMSF: Avskaffa den allmänna värnplikten en gång för alla

DEBATT. Rekryteringsproblem är inte skäl nog för den frihetskränkning som den allmänna värnplikten innebär. Unga ska inte berövas ett år av sitt liv för att vara statens slavar, skriver Fria moderata studentförbundets viceordförande.

Beatrice Backman
Viceordförande Fria moderata studentförbundet

Enligt Försvarsberedningens slutrapport till regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist, ska fler ungdomar komma att kallas in för att göra värnplikten. Siffran kommer att öka från 3 000 till 8 000 inkallade per år. Det är fel väg att gå. Den allmänna värnplikten är inte bara statligt förmynderi i dess värsta form, det är en grov inskränkning av människors frihet och borde slopas helt.

Döms till fängelse

”Om jag inte vill så ska jag inte tvingas” säger en av de ungdomar som valt att inte fullgöra sin värnplikt och därför dömts till 14 dagars fängelse. Sedan återinförandet har många fler dömts till fängelse för att de vägrat detsamma.

Statens slavar

Det är en grov inskränkning av människors frihet att tvingas ge upp sin tid och sina liv utan att själva ha erbjudit sig att göra detta. Militär utbildning kan för många vara en fantastisk erfarenhet, men det som för den ene är en berikande utbildning för livet, är för den andra ett övergrepp och missade möjligheter: Studieplaner som går till ända, resor som aldrig blir av eller jobb som måste nekas.

Oavsett vad, hotas unga med fängelse om de vägrar, och blir statens slavar i ett år de aldrig kommer få tillbaka.

Vad kommer härnäst

Jag vill fråga regeringen Löfven, försvarsberedningen och försvarsminister Peter Hultqvist, varför ni tvingar ungdomar att försvara ett land de inte vill försvara?

Hultqvist argumenterar att försvaret har svårt att rekrytera tillräckligt med personal. Om tvång är okej för att lösa statens personalproblem, vad kommer härnäst? Polisplikt för att råda bot på polisbristen?

Förtjänar rimlig ersättning

Rekryteringsproblem är inte skäl nog för den frihetskränkning som den allmänna värnplikten innebär. Försvaret kan, precis som vilken annan arbetsgivare, göras tillräckligt attraktivt utan tvång. Människor som frivilligt är beredda att ge sina liv för sitt land förtjänar inte bara stor respekt – utan också en rimlig ersättning för sina tjänster. Det är på det sättet som försvarets personal bör rekryteras.

Den fråga regeringen bör ställa är inte hur många fler som ska tvångsinkallas, utan varför försvaret har misslyckats med rekryteringen och hur det ska bli attraktivt nog för att täcka dagens behov.

Krig har bytt form

Sverige behöver ett starkt försvar för att kunna möta dagens och framtidens hot, men låt oss se verkligheten för vad den är: Med en population på runt 10 miljoner invånare kommer Sverige aldrig få en massarmé.

Krig i dag förs inte med rustning och svärd utan stavas cyberhot, vilseledande information och vapen långt mer avancerade än vad man vill föreställa sig. Det handlar inte längre enbart om flest, utan det är bäst rustade soldater som vinner. Det får vi genom ett försvar byggt på frivillig, kvalificerad personal och avancerad teknologi.

Slopa tvånget

Dagens ungdomar ska inte straffas för att nuvarande och tidigare regeringar har misskött sitt försvarsansvar. Ett slopande av den allmänna värnplikten innebär inget annat än borttagandet av ett tvång bortom alla rimliga gränser. Det är hög tid att Sveriges regering avskaffar den allmänna värnplikten, en gång för alla.

Beslutskedja: En långsiktigt hållbar personalförsörjning av det militära försvaret

1/10
2015
28/9
2016
30/1
2017
5/6
2019
13/6
2019

Forrige artikel Röda korset: Så kan frivilliga hjälpa till att höja krisberedskapen Röda korset: Så kan frivilliga hjälpa till att höja krisberedskapen Næste artikel SD-politiker: Stoppa stöldligorna med fler trafikpoliser SD-politiker: Stoppa stöldligorna med fler trafikpoliser
 • Rapportera

  Arne Bengtsson · fredsälskare

  Våld föder våld

  Att hela tiden tala om att vi ska stävja våldet i samhället och samtidigt hela tiden tala om upprustning och bevarandet av militarismen. Det visar på totalt intresse för fred och samverkan.

  Har vi inte lärt oss någonting i historien där människor hela tiden krigat till ingen nytta för vare sig livet, miljön eller den biologiska mångfalden.

  Sverige måste nu underteckna FN-konventionen förbud av kärnvapen och etråget verka för NEDRUSTNING mot det vettigaste målet FRED!

 • Rapportera

  Magnus Åkerman · Civ ek

  Otur när man tänker

  Det här var nog det mest generande och ogenomtänkta jag hört från FMSF sedan jag gick med i Heimdal 1976. Gör om, gör rätt!
  Skillnaden mellan en ansvarstagande borgerlighet och en kravlös vänster är lackmustestet på om man kavalkad in som borgerlig eller ej. FMSF verkar ha gått vilse i två hundra års diskussion om medborgarskapets skyldigheter och rättigheter.

 • Rapportera

  Josef · Officer

  Klassiskt citat

  '' ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country''.

 • Rapportera

  Dennis Persson

  möjlighet som man inte skall vara utan

  Ställ upp för ditt land , få en erfarenhet av gemenskap och fantastiska möjligheter , komma in en grupp med människor förstå möjligheterna , resa kan man göra sen

Så mycket får försvarsmyndigheterna i budgeten

Så mycket får försvarsmyndigheterna i budgeten

BUDGET. Flera av försvarsmyndigheterna får stora tillskott nästa år, enligt regeringens budgetförslag. Samtidigt görs vissa besparingar. Se vad myndigheterna ska använda pengarna till.