Flera säkerhetsfrågor på agendan för von der Leyen

LINJETAL. EU måste verka mer aktivt i omvärlden. Protesterna i Belarus, förgiftningen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i Ryssland och spänningen i östra Medelhavet var några ämnen som nämndes i EU-kommissionens ordförandes årliga tal. 

Pågående geopolitiska händelser runt om i världen har hamnat i skuggan av coronakrisen, där behovet för EU att ta en mer central position har blivit ännu större, förklarar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i sitt årliga linjetal.

– Det råder inget tvivel om att Europa behöver positionera sig och vidta snabba åtgärder i världspolitiken, börjar von der Leyen i sitt tal och tillägger att det kan gälla Hongkong, Moskva eller Minsk – EU måste snabbt inta en tydlig och snabb position.

Med Belarus vill von der Leyen att det hålls fria och rättvisa val. Människorna är inte ”pjäser på någon annans schackbräde” förklarar hon. Till dem som verkar för tätare band med Ryssland, anser hon att förgiftningen av oppositionspolitikern Alexeij Navalnyj visar att landet inte kan vara en pålitlig EU-partner.

Login