Finland ett steg närmare Nato – här är den svenska tidsplanen

S-distriktet i Skåne är tveksamma till en Nato-ansökan, men på söndag väntas partiet säga ja. Och på måndag är det dags för säkerhetspolitisk debatt i riksdagen – det vill säga om den säkerhetspolitiska analys som riksdagspartierna presenterar vid en pressträff på fredagsförmiddagen.

Enligt Expressens källor ska statsminister Magdalena Andersson på måndagen kalla till ett extra regeringssammanträde där ett beslut om Nato-ansökan ska fattas.
Enligt Expressens källor ska statsminister Magdalena Andersson på måndagen kalla till ett extra regeringssammanträde där ett beslut om Nato-ansökan ska fattas.Foto: Christine Olsson/TT
Johanna Alskog

På torsdagen kom – ett inte oväntat – besked om att såväl Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin anser att Finland bör gå med i Nato.

”Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato. Vi hoppas att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna.” skriver Niinistö och Marin i ett gemensamt uttalande.

Beskedet mottogs med vad finska Yle beskriver som jublande positiva reaktioner i den finska riksdagen, med undantag för Vänsterförbundet. Partiordförande skriver i ett blogginlägg att hon är trots allt är redo att säga ja till Nato.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.