Debatt

FI: Lindes uttalanden går emot en feministisk utrikespolitik

DEBATT. Utrikesminister Ann Lindes (S) uttalanden kompromissar med fred, nedrustning och med mänskliga rättigheter. Det är inte en feministisk utrikespolitik, skriver Feministiskt initiativ.

"Läkare utan gränser har rapporterat om hur flyktingar och migranter hålls instängda i läger i Libyen under förnedrande förhållanden"
"Läkare utan gränser har rapporterat om hur flyktingar och migranter hålls instängda i läger i Libyen under förnedrande förhållanden"
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Jaime Gomez (FI)
Utrikespolitisk talesperson

 

Ann Linde, Sveriges utrikesminister, uttryckte med glädje i Ekots lördagsintervju, som om att hon tillkännagav en stor prestation av regeringen, att EU har kraftigt förstärkt sina yttre gränser och att det nu är väldigt svårt att komma in. Hon sa även att ”hela vägen inom EU finns det gränskontroller”.

Det är sorgligt att en minister som säger sig representerar en feministisk regering påstår att EU har i princip stängt sina gränser för att förhindra att personer som flyr hit inte ska kunna utöva sin rätt till asyl. Dessutom stödjer Linde att Turkiet fortsätter få ekonomiskt stöd för att hålla flyktingar borta från EU:s gränser.

Frånsäger sig ansvar

Feministiskt initiativ anser att EU inte ska betala länder som Turkiet för att hålla migranter borta från Europa. Den typen av politik måste genast upphöra. Det är ett skamligt sätt för EU att frånsäga sig ansvar, och ett sätt att lägga stora resurser på bevakning och yttre gränser istället för att säkra asylrätten och förenkla möjligheten till en säker flykt till EU.

Libyska kustbevakningen

Sverige står fri i EU att kritisera att EU:s flyktingpolitik står i skarp motsättning till mänskliga rättigheter och måste förändras i grunden.

Linde uttrycker också sitt fulla stöd till att EU ger resurser till den libyska kustbevakningen för att de ska kunna plocka upp flyktingar och skicka dem tillbaka till Libyen. Hur kan du, Ann Linde, säga att det är en feministisk utrikespolitik?

Brott mot internationell rätt

Läkare utan gränser har rapporterat om hur flyktingar och migranter hålls instängda i läger i Libyen under förnedrande förhållanden.

Ann Linde kan inte låtsas som att Sveriges regering är ovetande om de omänskliga förhållanden och övergrepp som sker i Libyska flyktingläger. Det är ett brott mot internationell rätt att föra tillbaka människor till den plats de flyr från. Och det är precis det som håller på att hända i Libyen.

Inga ska föras tillbaka

Feministiskt initiativ stödjer förslagen som Läkare utan gränser driver. De arbetar för en omedelbar evakuering av flyktingar och migranter från lägren, och kräver att räddningsinsatserna trappas upp och att straffåtgärderna som tagits för att avskräcka humanitära organisationer upphör. Inga personer som räddas till havs ska föras tillbaka till Libyen.

Lagliga vägar

Feministiskt initiativ ska verka för att Sverige och Europa skapar möjligheter för människor att söka asyl på lagliga vägar och ta sig hit på säkra sätt. Vi ska fortsätta motverka regler och omständigheter, så som transportöransvar och visumregler, som får som effekt att de hindrar människor från att söka asyl i Sverige och EU.

Så länge världen präglas av orättvisor som krig, statligt förtryck, förföljelse, fattigdom, våld, sexuella övergrepp och rättslöshet kommer det att finnas människor som väljer att resa över gränser eller fly för att söka skydd och ett värdigare liv i ett annat land. Det gäller inom såväl som utanför EU. Varje människa har rätt att leva ett värdigt liv i trygghet.

Kompromissa inte

Ann Linde, en feministisk utrikespolitik kan inte kompromissa med fred, nedrustning, folkrätten eller med mänskliga rättigheter och det är precis du gör med dina uttalanden. Sverige står fri i EU att kritisera att EU:s flyktingpolitik står i skarp motsättning till mänskliga rättigheter och måste förändras i grunden.

Nämnda personer

Ann Linde

Särskild rådgivare i utrikesfrågor Foundation for European Progressive Studies
Fil. kand i statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi (Stockholms uni., 1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00