EU placerar krishanteringslager i Sverige

KORTNYTT. EU ska inrätta ett centrallager för krishanteringen. Lagret kommer att placeras i Kristinehamn.

Johan ManellAmanda Bergland

EU:s ministerråd har fattat ett beslut om att inrätta en central lagerkapacitet för EU:s civila krishanteringsinsatser.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får i uppdrag att hantera lagerkapaciteten och det kommer att placeras i anslutning till MSB:s befintliga lager i Kristinehamn.

Syftet med EU:s krishanteringslager är att snabbt kunna stödja civila insatser med utrustning. MSB lämnade 2016 ett anbud om att få ansvara för det strategiska lagret.

Beslutet om att placera lagret i Sverige innebär att MSB får uppdraget att bland annat lagerhålla, köpa in och transportera materiel som används i EU:s insatser för civil kris- och konflikthantering. 

– Att EU:s ministerråd nu beslutat att placera centrallagret för EU:s civila krishanteringsinsatser i Kristinehamn är en stor framgång för Sverige. Sverige är en av de största bidragsgivarna av personal till EU:s civila insatser. Vi driver på för att förbättra EU:s förmåga att agera i krissituationer och bidra till fred och säkerhet. Det nya lagret kommer att förbättra och effektivisera insatserna, säger utrikesminister Margot Wallström, i ett pressmeddelande.

MSB ska nu underteckna ett avtal med EU:s utrikestjänst, EEAS och verksamheten är planerad att invigas i Kristinehamn under år 2018.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00