Debatt

Debatt: Arbete mot korruption måste vara proaktivt

DEBATT. Det pågår ett omfattande arbete för att förebygga, upptäcka och hantera korruption i den svenska hälso- och sjukvården. Arbetet måste dock intensifieras ytterligare, skriver Anne Nilsson och Staffan Isling.

Något som är av särskild vikt är internkontroll och värdegrundsarbete, vilket också ökade i Region Uppsala efter det att en tidigare anställd dömts för mutbrott, skriver Anne Nilsson, chefsjurist Region Uppsala och Staffan Isling, regiondirektör Region Uppsala
Något som är av särskild vikt är internkontroll och värdegrundsarbete, vilket också ökade i Region Uppsala efter det att en tidigare anställd dömts för mutbrott, skriver Anne Nilsson, chefsjurist Region Uppsala och Staffan Isling, regiondirektör Region UppsalaFoto: Magnus Jansson Klarin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Anne Nilsson, chefsjurist Region Uppsala
Staffan Isling, regiondirektör Region Uppsala
 
I regeringsformen, en av våra fyra grundlagar, anges att de som arbetar i offentlig sektor ska iaktta principer som ”likhet inför lagen”, ”opartiskhet” och ”saklighet”. Detta innebär att mutor och missbruk av offentliga medel för privata ändamål inte får förekomma. Det vore dock farligt att slå sig för bröstet och hävda att problem med mutor, jäv och annan korruption det har andra, men inte vi.

Mutor vid offentliga upphandlingar blir vanligare

De senaste årens skandaler med mutor och bestickning inom den offentliga sektorn gör snarare att regioner och landsting bör se över sina rutiner så att korruption förebyggs, upptäcks och hanteras. Risk för korruption finns i alla branscher, men är värre när det förekommer i skattefinansierad verksamhet. Förekomsten av mutor och jäv underminerar medborgarnas förtroende för den offentliga förvaltningen. Demokrati, rättssäkerhet och effektivitet är grundläggande värden i offentlig förvaltning som vi tar för självklara, men som riskeras om vi inte arbetar aktivt mot korruption. 

Sverige ligger internationellt bra till i Transparency Internationals korruptionsindex. Dessvärre har Sverige tappat två placeringar och hamnar på sjätte plats i 2017-års ranking av 180 länder och territorier. Av de åtta bedömningar som gjorts av korruptionen framgår bland annat att näringslivsföreträdare anser att det har blivit allt vanligare med mutor och oegentligheter i samband med offentlig upphandling i Sverige. Upphandlingar omfattar stora ekonomiska värden och kontakterna mellan offentliganställda och företag är ofta tät.

Kommuner, regioner och landsting ingår dock inte i Transparency Internationals korruptionsindex eftersom de länder som ingår inte har så decentraliserade system som Sverige. De senaste åren har emellertid den ena korruptionsskandalen efter den andra avlöst varandra även inom kommuner, landsting och regioner.

Region Uppsala är inte heller förskonat

För några år sedan gjorde Svenska Dagbladet en kartläggning av fällande domar avseende mutbrott i byggbranschen där anställda inom kommun, landsting och stat varit inblandade. Det handlade om mutor i form av stall, hus, presentkort för resor, event, middagar, värmepump, musikalbiljetter, kyl och frys.

Demokrati, rättssäkerhet och effektivitet är grundläggande värden i offentlig förvaltning som vi tar för självklara, men som riskeras om vi inte arbetar aktivt mot korruption.

Region Uppsala har inte heller varit helt förskonad från korruption. I fjol dömdes en tidigare anställd tjänsteman för tagande av muta efter att ha begärt att få byggmaterial och billackering från leverantörer. Så visst förekommer det oegentligheter även inom landsting och regioner.

Den globala vårdsektor har också problem 

Inom hälso- och sjukvården finns stora pengar i omlopp. Transparency International granskade 2016 för första gången den globala vårdsektorn. De fann att dyr och dålig sjukvård, läkemedel till överpris och onödiga dödsfall är effekterna av den korruption som pågår inom hälso- och läkemedelssektorn.

Hur ser det då ut inom den svenska hälso- och sjukvården? Är det en genomgående negativ trend som successivt kommer att göra Sveriges sjukvårdssystem mer och mer korrupt. Det är svårt att förutse framtiden, men det finns motkrafter.

Regelverk mot korruption inom hälso- och sjukvården

Inom hälso- och sjukvården har det under senare år utvecklats flera regelverk att förhålla sig till när det gäller samverkan mellan offentliganställda och olika branschföreträdare. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och läkemedelsindustrin, den medicintekniska industrin och den laboratorietekniska industrin har en överenskommelse om vad som gäller när hälso- och sjukvårdens och industrins medarbetare ska samverka med varandra inom de olika områdena. Överenskommelsen har successivt byggts ut från att initialt enbart gälla läkemedelsindustrin till att gälla flera branscher som har ett tätt samarbete med hälso- och sjukvården.

SKL har nyligen också ingått en överenskommelse med Vårdföretagarna och Arbetsgivarföreningen KFO om hur mutor och korruption ska motverkas i de verksamheter inom bland annat vård som bedrivs enligt hälso- och sjukvårdslagen. Målsättningen är att ge praktisk hjälp för alla aktörer i sektorn att göra rätt genom exempel och etiska dilemman.

SKL har också tagit fram en e-utbildning som vänder sig till förtroendevalda och tjänstemän i kommuner, landsting och regioner, som har för avsikt att starta upp eller vidareutveckla ett strategiskt arbete mot korruption. Region Uppsala har – liksom andra regioner och landsting – också regler mot tagande och givande av muta och jäv vid kontakter mellan anställda/förtroendevalda och företag/entreprenörer.

Internkontroll och värdegrundsarbete av särskild vikt

Ett syfte med reglerna är att visa på riskerna med att överhuvudtaget ta emot gåvor och förmåner från personer eller företag som man har att göra med i tjänsten. Ett annat syfte är att visa hur man kan resonera och agera när man stöter på frågor om mutor eller jäv. Något som är av särskild vikt är internkontroll och värdegrundsarbete, vilket också ökade i Region Uppsala efter det att en tidigare anställd dömts för mutbrott.

Stora moraliska, ekonomiska och etiska värden står på spel. Det pågår ett omfattande arbete för att förebygga, upptäcka och hantera korruption i den svenska hälso- och sjukvården. Arbetet måste dock intensifieras ytterligare så att det är behoven som styr - inte plånboken!


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00