Debatt

De 10 hetaste säkerhetsdebatterna 2018

DEBATTER. Hedersförtryck, soldatlöner och migrationspolitik var de debatter som lästes mest. Men på 10 i topp-listan finns det fler spännande ämnen. Se de mest lästa debatterna under året som gick.

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

1. "Så stoppar vi hedersförtrycket"

Infiltrering av politiska partier där man får acceptans i utbyte mot röster är ett tydligt problem även om det förnekas, skriver Sara Mohammad, verksamhetsansvarig på Riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime).

2. Officersförbundet: "De offrar sitt liv – värderas lägre än etableringsjobb"

Rekryteringen inom de militära yrkena motsvarar inte behovet, avgångar sker i förtid och personalen slits. Politikerna behöver agera, och ett första steg är en justering av lönenivåerna, skriver Officersförbundets ordförande Lars Fresker.

Vår feministiska säkerhetsanalys har som utgångspunkt mänsklig säkerhet där hot mot individer och inte stater är centralt.

Gudrun Schyman
Partiledare Feministiskt Initiativ

För oss i GAPF är det så enkelt att trots allt stöd behöver vi mer hjälp utifrån vårt mål att ingen flicka/ung kvinna eller pojke skall fara illa på grund av hedersförtrycket. Vi vill inte gå på fler begravningar.

Sara Mohammad
Verksamhetsansvarig på Riksorganisationen GAPF

3. Amnesty: Ingen bör tvångsåtersändas till Afghanistan

Afghanistan är inte säkert och inom landet finns inga internflyktsalternativ. Detta anser Amnesty International, men Migrationsverket intar en annan linje, skriver Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty.

Det handlar inte om kraftigt höjda löner, det handlar om att justera lönenivåer till en nivå som i alla fall inte verkar direkt avskräckande.

Lars Fresker
Förbundsordförande, Officersförbundet

4. Concord: "Politiker, världen är ert ansvar!"

Under valrörelsen har tjugo nyckelpolitiker ställt sig bakom våra politiska krav för en rättvis och hållbar global utveckling. Det är bra, men långt ifrån tillräckligt, skriver representanter för 50 organisationer inom svenskt civilsamhälle.

5. Schyman: Mänsklig säkerhet istället för militär upprustning

Vi behöver social upprustning snarare än militär. De militära organisationerna behöver kunna hantera de underliggande anledningarna till konflikter för att effektivt kunna förebygga dem, skriver Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.

6. SDU: Direkt oansvarigt att skriva under FN:s migrationsavtal

Genomförandet av FN:s flyktingavtal som regeringen har tänkt att skriva under innebär att länderna förbinder sig att alla migranter, oavsett om de anlänt lagligt eller tagit sig in i landet illegalt, ska få tillgång till en grundläggande nivå av välfärd. Det är direkt oansvarigt att besluta om detta, skriver Ungsvenskarna.

7. "Försvarsmakten måste förbereda sig på mer vindkraft"

Försvarsmaktens beslut om utökade restriktionsområden motverkar hela den förnybara energiomställningen, skriver Svensk vindenergis vd Charlotte Unger Larson som uppmanar Försvarsmakten att tänka om och börja sikta framåt.

8. "Ett trovärdigt totalförsvar – vilka är hoten?"

Flera områden i Sverige är strategiskt intressanta för Ryssland. Samtidigt som utmaningarna är stora är Sveriges möjligheter att möta dem mycket begränsade, skriver Karlis Neretnieks, tidigare rektor för Försvarshögskolan.

9. Stig-Björn Ljunggren om ängslighetens tid: "Prata med alla"

Vår tidsanda är präglad av en risk för invasion där hoten tycks komma från alla håll. Lösningen är att prata med varandra, skriver statsvetaren Stig-Björn Ljunggren mot bakgrund av en intervju han gjorde i ryska RT.

10. Malmö stad: Nytt sätt att motarbeta kriminella

Genom ett nytt sätt att samarbeta mellan myndigheter kan verksamheter som bryter mot regelverk systematiskt inspekteras, skriver kommunpolitikerna Carina Svensson (S) och Andreas Schönström (S), Malmö stad.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00