Danska ambassadörer: Brexit försvagar EU på den internationella arenan

BREXIT. EU kommer tappa globalt säkerhetspolitiskt inflytande när Storbritannien lämnar, menar flera danska ambassadörer.

Foto: Ints Kalnins/Ritzau Scanpix

Av: Andreas Krog

Storbritannien är en stor säkerhetspolitisk spelare, och när britterna lämnar samarbetet kommer det skada EU rejält. Så lyder en värdering från flera danska ambassadörer. Just nu står Storbritannien inför att lämna EU om två månader, i slutet av oktober. Det kommer inte bara försvaga britterna, utan kommer också få stor betydelse för EU på den säkerhetspolitiska arenan.

Bland annat tappar EU en permanent medlem i FN:s säkerhetsråd. Det kommer bara vara Frankrike kvar som den enda permanenta representanten från EU. Och det kan bli ännu värre eftersom de 10 icke-permanenta medlemmarna bara sitter i rådet i två år.

– Vi riskerar att hamna i en situation då EU bara har en medlem i säkerhetsrådet. Dessutom tappar EU en mycket aktiv FN-aktör, säger Martin Bille Hermann, Danmarks fasta representant i FN.

Vi riskerar att hamna i en situation då EU bara har en medlem i säkerhetsrådet. Dessutom tappar EU en mycket aktiv FN-aktör.

Martin Bille Hermann
Danmarks fasta representant i FN

I dag sitter EU-länderna Tyskland, Belgien och Polen i säkerhetsrådet. De västeuropeiska EU-länderna är tillsammans med bland annat Kanada och Australien med i gruppen ”Western Europe and other”. De östeuropeiska EU-länderna är med i en grupp med andra östeuropeiska länder och tidigare sovjetrepubliker.

Förhandlingarna är avstannade

Det är dessutom EU-familjens största militära makt som vinkar adjö.

– Att Storbritannien lämnar resulterar också i ett försvagat EU. Det är trots allt världens femte största ekonomi. Det är en atommakt och förmodligen det enda europeiska landet med global militärkapacitet och en viss förmåga och vilja att använda den. Det är ett land med en stor och mycket välfungerande utrikesförvaltning och underrättelsetjänst, säger Danmarks ambassadör i Storbritannien, Lars Thuesen.

Ingen i London pratar dock om tiden efter den 31 oktober och hur EU och Storbritannien ska arbeta tillsammans tills dess. Det beror på att EU, från starten av förhandlingarna om ett brittiskt EU-utträde, krävde att det skulle ske i två faser. Först skulle man förhandla fram ett utträdesavtal och sedan när det var på plats kunde man börja diskutera den framtida relationen. Fram tills nu har man bara diskuterat utträdesavtalet. Och de förhandlingarna är just nu avstannade.

– Så det är en mycket oklar situation vi befinner oss i, och kan befinna oss i den 31 oktober. Och de som pratar om tiden efter den 31 oktober pratar inte om de säkerhetspolitiska aspekterna, säger Lars Thuesen.

– Det är inte någon i Storbritannien som diskuterar vad det får för betydelse för deras försvars- och säkerhetspolitik. Det finns inte på dagordningen i den offentliga debatten. Och det ingår inte heller i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien, säger Lars Thuesen.  

Blir ett tredjeland

– När EU och Storbritannien förr eller senare kommer prata om det framtida samarbetet på det säkerhets- och försvarspolitiska området kommer det förmodligen inte att gå lugnt till, säger Lars Thuesen.

– Det kommer att komma upp konflikter som säger spara två. EU har ett regelverk som säger att i samma stund man lämnar EU-samarbetet så är man på alla områden ett tredjeland. Det innebär att man inte kommer finnas med i EU:s beslutsstruktur, fortsätter han.

– Det är inte särskilt bra för britterna. De vill gärna arbeta lika nära EU-länderna som de gör i dag och vara med och vidareutveckla det framtida samarbetet gällande intern och extern säkerhet. Men britterna behöver ta hänsyn till att EU är en regelstyrd organism med fördrag och riktlinjer för vem som får lov att sitta med, säger ambassadören, säger Lars Thuesen.

Ännu en röst för den fria världsordningen

Danmarks Nato-ambassadör, Liselotte Plesner, ser dock en fördel för EU med Storbritanniens utträde. Det kan nämligen innebära att det kan komma en röst som säger samma sak som EU gör i internationella organisationer som OSCE. Här fungerar EU bara som en röst vilket ibland kan innebära att vi blir lite underrepresenterade.

–Så ska man se de positiva sidorna så kan man åtminstone säga att Storbritannien kommer hålla med oss och vara ännu en röst för den fria världsordningen, säger Liselotte Plesner, som tidigare varit Danmarks ambassadör i internationella organisationer som OSCE och det internationella atomenergiorganet (IAEA).

Hon påpekar dessutom att Storbritannien är mycket aktiva i Nato-sammanhang.

– I Nato är Storbritannien fortfarande en mycket stark allierad som har duktiga diplomater och en mycket duktig militär. Så de är fortfarande mycket involverade. Det är den skickligaste allierade och de använder sina resurser riktigt bra, säger Liselotte Plesner.

Artikeln är översatt från altinget.dk.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00