Danmarks utrikesminister tror inte att Ukraina är med i EU om fem år

Det är för optimistiskt att tro att Ukraina kan bli medlem i EU inom de närmaste fem åren, enligt Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen, som varnar för att kostnaderna för det förändrade säkerhetsläget snart kommer att börja utmana den inrikespolitiska agendan.

Lars Løkke Rasmussen tror att fem år är en alltför optimistisk tidshorisont när det gäller Ukrainas EU-medlemskap. 
Lars Løkke Rasmussen tror att fem år är en alltför optimistisk tidshorisont när det gäller Ukrainas EU-medlemskap. Foto: AP Photo/Virginia Mayo/TT
Andreas Krog

Danmark kommer att bidra till att hålla dörren till den europeiska gemenskapen öppen för länder som Ukraina, Georgien och Moldavien.

Det slog Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) fast när han deltog i en debatt på Altinget.dk:s innergård i Köpenhamn på torsdagen. Ämne för samtalet var den danska regeringens kommande utrikespolitiska strategi.

– Vi måste vara bland de länder som har ett tydligt europeiskt perspektiv för Ukraina, Moldavien och de länderna. Eftersom maktens vakuum inte existerar. Det pågår en geopolitisk strid om åt vilket håll dessa länder faller. Och de faller inte i ingenting. Så självklart måste vi stå på den sidan, sade Lars Løkke Rasmussen.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00