Carl Bildt uppmanar Danmark att gå med i EU:s försvarssamarbete

Finland och Sverige närmar sig en Nato-anslutning, på samma sätt bör Danmark ansluta sig till EU:s försvarssamarbete. Det säger både Carl Bildt och Alexander Stubb, med anledning av den danska folkomröstningen i frågan den 1 juni.

Carl Bildt uppmanar Danmark att gå med i EU fullt ut, det vill säga avskaffa försvarsförbehållet.
Carl Bildt uppmanar Danmark att gå med i EU fullt ut, det vill säga avskaffa försvarsförbehållet.Foto: Jessica Gow/TT

Nordeuropa står nu inför en stor möjlighet att samla sig kring en gemensam säkerhetspolitik – såväl i Nato som i EU. Det anser tidigare M-statsministern Carl Bildt.

– Det innebär en enorm potential för att koordinera sig, om alla nordiska länder är med i Nato. Och förhoppningsvis – om jag får blanda mig i dansk politik – så får vi också Danmark helt och hållet med i den säkerhetsallians som EU är, sade Carl Bildt i veckan vid ett seminarium som arrangerades av tankesmedjan Europa tillsammans med advokatfirman Gorrissen Federspiel.

Valkompass inför folkomröstningen

Avskaffa förbehållet eller ej – vilka frågor handlar det egentligen om? Gör Altinget.dk:s valkompass inför den danska folkomröstningen här.

Den 1 juni folkomröstar Danmark om försvarsförbehållet ska vara kvar eller ej, det vill säga om Danmark i framtiden fullt ut ska delta i EU:s försvarssamarbete. I dag deltar Danmark i EU-samarbetet när det kommer utrikes- och säkerhetspolitik som berör försvarsområdet och deltar alltså inte heller i gemensamma försvarsövningar eller med soldater i EU-ledda insatser i konfliktområden.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.