Blåljus-Sverige väntar på bättre skydd mot våld

ALARM. Regeringen dröjer med förslag för att straffa den som attackerar brandkår och ambulanspersonal vid utryckningar. Och även om en utredning är aviserad är de borgerliga irriterade över senfärdigheten.

Foto: Foto: Danderyds sjukhus
Per-Anders Sjögren

Frågan om skärpa straffen vid attacker på så kallad blåljuspersonal har blivit allt mer aktuell i samband med att räddningstjänst och ambulans möts av stenkastning, skadegörelse och annat våld när de rycker ut för att rädda liv. Diskussionen om att utreda hur straffen ska skärpas dök upp redan tidigt i vintras och upprepades av statsminister Löfven i somras. De borgerliga är irriterade över att uppdraget ännu inte har formulerats och den politiska processen för att få en skarpare lag och ett bättre skydd försenas.

– Om ingen sätter igång att utreda så kommer inget att hända, konstaterade justitieutskottets ordförande Beatrice Ask (M) i höstas.

Utredning på gång

Justitieminister Morgan Johansson har tidigare sagt vid en frågestund i riksdagen att en utredning ska tillsättas ”i närtid” och att regeringen arbetade med utredningsdirektiven ifall det behövs skärpta straff för dem som attackerar så kallad blåljuspersonal. Regeringen var då, enligt Johansson, på god väg med direktiven. Det beskedet lämnades i oktober, men något beslut om kommittédirektiv och utredningens inriktning har regeringen inte fattat ännu.

Ett skäl till att frågan har dragit ut på tiden är att regeringen överväger om den kommande utredningen även ska omfatta skyddet för fler personalkategorier än utryckningspersonal. Det kan handla om socialtjänsten och kanske ytterligare någon typ av personal, enligt justitieministern.

Läs också: Fler yrken kan få starkare skydd mot våld

Stöd i riksdagen

Det finns ett brett och blocköverskridande stöd i riksdagen för att höja straffen för dem som attackerar ambulans och brandkår. De borgerliga partierna har i år lämnat i en gemensam motion om att våld eller hot mot personal inom räddningstjänsten och hälso- och sjukvården ska straffas lika hårt som våld eller hot mot poliser. De fyra partierna vill därför införa ett nytt brott – våld mot alarmeringstjänstpersonal.

Att bygga ut det straffrättsliga skyddet till att omfatta fler yrkeskategorier som regeringen funderat på inför utredningsdirektiven är inte aktuellt i nuläget

– Vi vill ha med vårdpersonal och räddningstjänst och vi har hållit oss där av det enkla skälet att  det är de som är mest utsatta, sade Beatrice Ask tidigare i höstas.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00