Aldrig mer Nord Stream: EU och Nato förnyar samarbete och pekar ut yttre fiender

Det försenade samarbetsavtalet mellan Natos försvarsallians och EU påskyndas nu. I ett gemensamt uttalande går de två organisationerna också längre än förut när det gäller att identifiera sina gemensamma yttre fiender: Ryssland och Kina.

Natos Jens Stoltenberg och EU:s Charles Michel och Ursula von der Leyen skrev på tisdagen under en gemensam deklaration om samarbete.
Natos Jens Stoltenberg och EU:s Charles Michel och Ursula von der Leyen skrev på tisdagen under en gemensam deklaration om samarbete.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Nato och EU påskyndar nu samarbetet om skydd av kritisk infrastruktur, klimatförändringarnas säkerhetskonsekvenser och de utmaningar som försvagade globala leveranskedjor medför. Det gör man i ett nytt samarbetsavtal som slöts på tisdagen i Bryssel mellan de två internationella jättarna.

Avtalet är det tredje i sitt slag mellan parterna. Enligt rapporter har det har varit på gång i över ett år, men det har visat sig vara oerhört svårt att få till stånd på ett sätt som båda de två institutionerna och deras respektive krets av medlemsstater har kunnat acceptera.

Samtidigt har argumentet för ett starkare band mellan organisationerna bara vuxit sig starkare under perioden, enligt de uttalanden som gavs i Bryssel vid tillfället.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00