Ulf Kristerssons jultal: Sverige behöver en reformregering

Ulf Kristerssons jultal: Sverige behöver en reformregering erik.blom 18 dec 2018 Idag jultalade Ulf Kristersson i Stockholm. Talet handlade dels om de problem och utmaningar som Sverige står inför just nu – och som en ny, reforminriktad regering behöver ta tag i. Men talet handlade också om de långa linjerna i svensk politik och om de liberalkonservativa svaren på vår tids framtidsfrågor.

Ulf Kristersson inledde med att tala om betydelsen av att riksdagen sagt ja till en budget som ger Sverige en ny riktning. 

 - Om rikspolitiken befinner sig i pausläge så gäller det verkligen inte rikets problem. Allt det som dominerade valrörelsen finns kvar eller har blivit värre. 

 - Mest akut är ändå den grova brottsligheten. Därför var förra veckans budgetbeslut så viktigt. Två och en halv miljard ytterligare till polisen och rättsväsendet nästa år är en nödvändig början, sa Ulf Kristersson. 

Ulf Kristersson betonade samtidigt att politiken måste se de långa linjerna. Därför har Moderaterna påbörjat arbetet med ett nytt idéprogram 

 - En del tror att liberalismen inte kan samsas med konservatismen. Att frihet står mot ordning. Individualism mot gemenskap. Öppenhet mot sammanhang. Nyfikenhet mot tradition. Men de har fel. För miljoner människor lever sina liberalkonservativa liv varje dag, sa Ulf Kristersson. 

Men politik handlar inte enbart om idéer, utan också om att genomföra reformer. 

- Vi är en liberal verkstad med ett och annat konservativt verktyg till vårt förfogande. Vi får saker gjorda. Borgerlig politik gör sig bäst i en borgerlig regering.  

- Nu måste vi blicka framåt igen. Tidigare framgångar måste försvaras. Men gamla reformer måste också prestigelöst reformeras. Så nu är det vår uppgift att formulera de liberalkonservativa svaren på vår tids framtidsfrågor, fortsatte Ulf Kristersson. 

Framtidsfrågorna spänner över flera områden: svensk konkurrenskraft i en allt mer globaliserad ekonomi, framtidens jämställdhet och jämlikhet, samt en modern fördelningspolitik. En lika central fråga är konflikten mellan frihet och individualism å ena sidan, och gemenskap och samhörighet å andra sidan. Ytterligare en fråga berör den gamla nationalstatens roll i vår internationella samtid och framtid. 

Ulf Kristersson avslutade med att kommentera regeringsbildningen: Mitt huvudscenario är att vi får bilda nästa svenska regering, och genomföra så mycket vi bara kan av Alliansens borgerliga politik. 

Se talet här. 

Läs talet i sin helhet här. 

 

Förbund
Riksorganisationen
Dölj delningsalternativ
Av


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar