Skapande skola blir bara för yngre

KULTUR. Ett av regeringspartiernas vallöften var att öka kulturen i skolan. Men regeringspartierna sade nej i riksdagen till att ”Skapande skola” ska in i gymnasiet.

Mattias Croneborg

Riksdagen sade nej till en motion av Cecilia Magnusson (M) där hon föreslår att ”Skapande skola” bör utvecklas till att även omfatta gymnasieskolan. Widegren anser att en större samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet är viktig.

Musik kan användas som ett verktyg för social och mänsklig utveckling samt för ökad integration. Dessutom kan musik och kultur vara ett effektivt redskap i arbetet mot mobbning och kränkande behandling, menar hon.

Men riksdagen vill inte utvidga skapande skola. Man konstaterar att det med det nationella estetiska programmet, de individuella fördjupningarna och elevens val finns tillräckligt med kultur och eget skapande i gymnasiet.

Alla allianspartier reserver sig och ska rösta för motionen när riksdagen beslutar nästa vecka.

Dokumentation

Skapande skola

Skapande skola är den största enskilda satsning på kultur för unga. Den infördes av den förra regeringen. Skapande skola ska ge ”alla barn, oavsett förutsättningar, goda möjligheter att få uppleva professionell kultur och att utveckla eget skapande samt till att nå en ökad måluppfyllelse i skolan”.

Skapande skola omfattar hela grundskolan och förskoleklassen. För 2015 får Skapande skola drygt nästan 174 miljoner kronor. Pengarna fördelas av Statens kulturråd.

Länk till kulturutskottets betänkande 2014/15:KRU5

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00