Kommuner kräver kompensation för flyktingar

MIGRATION. Styrelsen i Sveriges Kommuner och Landsting säger ja till regeringens förslag att alla kommuner ska vara tvungna att ta emot flyktingar. Men det är ett villkorat ja. Först vill SKL ha en överenskommelse med staten om ersättningen.

Foto: Foto: EU-kommssionen
Kristina Gauthier Reberg

I en promemoria i juni föreslog regeringen att alla kommuner från och med juli nästa år ska vara skyldiga att ta emot flyktingar som har fått uppehållstillstånd, så att de inte blir kvar på anläggningsboenden.

Dagens flyktingsituation motiverar en sådan lag, tycker SKL. Men innan lagen träder i kraft vill SKL ha en överenskommelse med regeringen om ersättningen för flyktingmottagandet, och betonar att kommunerna ska kompenseras ekonomiskt fullt ut. SKL vill också att lagen tidsbegränsas till tre år, och att Migrationsverket tar hänsyn till hur många flyktingar en kommun tidigare har tagit emot när verket fördelar nyanlända mellan kommunerna.

SKL-styrelsen inte enig

Ledamöterna från Moderaterna och Centerpartiet i SKL:s styrelse skriver i en reservation till remissvaret att regeringens förslag strider mot den kommunala självstyrelsen.

Sverigedemokraternas ledamot tycker också det, och vill dessutom att regeringen ska se över den totala mängd flyktingar som kommunerna ska ta emot.

Sedan nyår och fram till den 1 september har kommunerna tagit emot 28 650 nyanlända. Men antalet är ojämnt fördelat.

Öckerö kommun har berett plats åt en person. Hammarö, Kil och Vaxholm har tagit emot vardera två flyktingar. Det är visserligen relativt små kommuner, men andra kommuner är mindre samtidigt som de tar emot fler nyanlända.

Det nuvarande ersättningssystemet till kommunerna premierar dem som tar emot många flyktingar i förhållande till sin folkmängd. I budgetpropositionen föreslår regeringen att bonusen tas bort, i stället höjs schablonersättningen per person den 1 januari 2016.

 

Dokumentation


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00