Betygsutredning får underkänt

REMISSVAR. Oppositionen vill köra över regeringen och införa betyg i årskurs fyra. Men intresseorganisationer, fackförbund, myndigheter och forskare är eniga: Ingen betygsreform nu. Enda undantaget är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som vill ha tidiga betyg.

Mattias Croneborg

I våras kom den dåvarande regeringen med flera förslag om att införa ytterligare bedömningskriterier i grundskolan. Ett sådant var att sänka betygsåldern från årskurs 6 till årskurs 4.

Efter valet förklarade den tillträdande regeringen att en sådan sänkning av betygsålder inte var aktuellt. Därmed borde betygsfrågan vara lagd på is. Men så blev det inte. Alliansen, med Jan Björklund i spetsen, valde att ta strid om skolpolitiken på sju punkter. Ganska snabbt fick alliansen stöd av Sverigedemokraterna, och dessa partier har tillsammans majoritet i riksdagen.

Men om oppositionen väljer att driva igenom en sänkning av betygsåldern gör den det inte bara i strid mot regeringen och Vänsterpartiet utan även mot Sveriges samlade skolexpertis, visar Altingets genomgång av remissvaren på utredningen.

Samma argument återkommer från flertalet av remissinstanserna. Innan tidigare betygsreformer genomförs ska de nyligen införda reformerna utvärderas ordentligt.

SKL, som organiserar arbetsgivarsidan, är däremot positiv till förslaget. 

Dokumentation

Alliansens förslag

I utredningen föreslås det obligatorisk användning av bedömningsstöd i läs- och skrivutveckling samt matematik i årskurs 1 i grundskolan.

Utredningen vill också införa kunskapskrav i läsförståelse i årskurs 1.

Utredningen vill ha betyg från årskurs 4. Betygen ska sättas i slutet på vårterminen i årskurs 4 och 5.

Här kan du läsa utredningen

 

Alliansens stridspunkter om skolan

10-årig grundskola

Betyg från årskurs fyra

Möjlighet att lämna ordningsomdömen på högstadiet och gymnasiet

Gymnasiet ska vara frivilligt

En rättighet att läsa in högskolebehörighet – inte en skyldighet

Mer idrott i skolan

Möjligt och tillåtet att fira skolavslutning i kyrkan

 


Nämnda personer

Johanna Jaara Åstrand

Förbundsordförande Sveriges lärare
Lärare (Umeå uni. 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00