Transparenta skatter

Fråga 2017/18:614 Transparenta skatter

av Margareta Cederfelt (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatteverket har presenterat ett förslag på skatt vid utflyttning från Sverige, till vilket finansministern har uttalat sig positivt men samtidigt tillstått att reglerna blir krångligare.

Utöver att förslaget är negativt för den fria rörligheten och även för trovärdigheten för det svenska skattesystemet är Skatteverkets förslag mycket krångligt och innehåller ett stort antal undantag. Enligt förslaget i Skatteverkets promemoria ska den som varit skattskyldig i Sverige minst fem av tio år före utflyttning beskattas för kapitalvinster som upparbetats fram till utflyttningsdagen. Beskattningsanspråket ska gälla i evig tid efter utflyttningen. Kapitalvinsterna ska avse olika former av ägande (så kallade delägarrätter, fordringsrätter, andelar i handelsbolag med mera). Skatteverket kalkylerar att förslaget ökar beskattningen med motsvarande 1 miljard kronor.

Förslaget har behövt förses med en rad undantag; bland annat gäller det inte för kapitalvinster under 100 000 kronor och inte för fastigheter eller tillgångar på investeringssparkonto. Vidare ska enligt förslaget den som träffas av den nya skatten kunna söka anstånd med betalningen under vissa förutsättningar. Det gäller om man flyttar inom EES eller till stater utanför EES om dessa har skatteavtal och avtal om informationsutbyte med Sverige, men i det senare fallet begränsas anståndet till fem år. Alla anståndshavare ska varje år lämna särskilda uppgifter för att det ska bedömas om anstånd alltjämt är möjligt eller om anståndsbeloppet helt eller delvis ska betalas. Särskilda regler föreslås för beskattning då ett anstånd upphört och en värdenedgång skett efter utflyttningen. Avsevärda svårigheter kommer att uppstå vid värderingen av onoterade tillgångar, och ytterligare svårt blir det i alla de fall då de så kallade 3:12-reglerna aktualiseras. Finansministerns farhågor att förslaget är krångligt kan utan tvekan bekräftas.

Ett skatteförslag som redan i de initiala diskussionerna är oklart och krångligt blir inte tydligare med en fortsatt beredning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Är ministern beredd att avstå från skatt vid utflyttning till förmån för att öka transparensen bland de befintliga skatterna?


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar