Rätten att överklaga Skogsstyrelsen beslut

Fråga 2017/18:603 Rätten att överklaga Skogsstyrelsen beslut

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Ungefär två tredjedelar av Sveriges yta är täckt av skog, och vi har en lång tradition av att ansvarsfullt förvalta den, alltifrån stora skogsbolag till små gårdsfastigheter. Sverige har även något så unikt som allemansrätten, vilket tillgängliggör vår natur för alla människor oavsett om man äger egen skog eller inte. Detta är något som är väl värt att skydda.

Skogen kallas ofta för Sveriges gröna guld och är en enorm tillgång för både vårt land och för de som äger skogen. Äganderätten är grundläggande för de gröna näringarnas konkurrenskraft. Svenska skogsägare har ett intresse av att vårda och förvalta sin skog för nästkommande generationer. Den svenska skogen har även ett stort värde för friluftslivet och jakten. Det finns en lång tradition av privat ägande av skog och en vilja att förvalta det gröna guldet.

I regeringens betänkande Rättslig översyn av skogsvårdslagstiftningen (SOU 2017:81) föreslås däremot en inskränkning i äganderätten genom att ”överklagandehänvisningen i 40 § skogsvårdslagen ändras så att det framgår att Skogsstyrelsen beslut enligt ovan får överklagas av sådana ideella föreningar eller andra juridiska personer som avses i 16 kap. 13 § miljöbalken […] För att säkerställa allmänhetens tillgång till information om Skogsstyrelsens beslut och för att rätten till överprövning ska kunna säkras, föreslås att Skogsstyrelsen ska offentliggöra överklagbara beslut elektroniskt”.

Ett område som oftare drabbas av konflikter mellan skogsägare och de övriga boende är skogsbruk nära tätorter. Det är viktigt med samförstånd men det måste ske med äganderätten som bas; skogsägare förvaltar sin skog väl och ingen ska därför behöva drabbas av hotfulla kampanjer med långa överklagandetider.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Avser statsrådet att följa betänkandets rekommendationer och därmed utvidga rätten att överklaga vissa beslut från Skogsstyrelsen, och när i så fall avser regeringen att återkomma till riksdagen med ett konkret förslag?


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar