Höjd gräns för när en stiftelse måste ha en kvalificerad revisor



Ju2017/10049/POL

Justitiedepartementet

Migrations

ministern

och biträdande justitie

ministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:542 av Niclas Malmberg (MP) Höjd gräns för när en stiftelse måste ha en kvalificerad revisor

Niclas Malmberg har frågat mig om jag avser att verka för att regeringen framöver ska utreda möjligheten att höja gränsen för när en stiftelse måste ha en kvalificerad revisor.

Regeringens målsättning är att företagens administrativa kostnader till följd av regler ska minska.

Som Niclas Malmberg påpekar skiljer sig kraven åt när det gäller huruvida ett aktiebolag respektive en stiftelse måste ha en auktoriserad revisor. Bland annat måste även mindre stiftelser ha en revisor, även om han eller hon inte behöver vara auktoriserad revisor.

De särskilda regler som gäller för revisionen av stiftelser hänger samman med att revisorn i en stiftelse inte endast har till uppgift att granska räkenskaperna, utan han eller hon ska också göra en bedömning av om stiftelsen verkar för det ändamål som har angetts i stiftelseförordnandet. En stiftelse saknar ägare eller medlemmar som kan vaka över och skydda stiftelsens ändamål.

Mot denna bakgrund är jag för närvarande inte beredd att ta initiativ till att utreda möjligheten att höja gränsvärdet för när en stiftelse måste ha en kvalificerad revisor.

Till saken hör vidare att Riksrevisionen alldeles nyligen publicerade rapporten Avskaffandet av revisionsplikten för små aktiebolag – en reform som kostar mer än den smakar (RiR 2017:35). I rapporten tar Riksrevisionen upp ett antal effekter av reformen som Riksrevisionen menar är problematiska.

Stockholm den 11 januari 2018

Heléne Fritzon


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar