Handel med diktaturens Iran

Fråga 2017/18:561 Handel med diktaturens Iran

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Ann Linde (S)

 

Den senaste tidens omfattande protester mot den brutala regimen i Iran väcker ett antal relevanta frågor. Iran är sedan länge känt för att vara en strikt diktatur där grundläggande fri- och rättigheter är kraftigt begränsade. Iran är också känt för omfattande registrering av och spionage mot sina egna medborgare, såväl inom som utanför landets gränser. Oppositionella och frihetssökande medborgare i landet har fängslats och avrättats.

Sverige har sedan många år goda handelsförbindelser med Iran, vilket vi blev påminda om när regeringen förra året skickade en slöjbeklädd handelsdelegation till diktaturen. Trots omfattande sanktioner uppgick den svenska exporten till Iran under 2014 till ca. 2,1 miljarder kronor, och enligt Business Sweden uppgår den svenska exporten till landet än i dag till omkring 2 miljarder.

Iran är med sina drygt 80 miljoner invånare en av Mellanösterns viktigaste ekonomier, vilket är fullt förståeligt. Sverige har dock, som en del av den fria världen och som självutnämnd humanitär stormakt, en skyldighet att säkerställa att vårt land inte bidrar till ytterligare förtryck eller begränsningar av människors fri- och rättigheter. Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Ann Linde:

 

Kan statsrådet garantera att svensk export till Iran, inte minst it-relaterad handel, inte bistår diktaturen med sådant som kan användas för att övervaka eller på annat sätt begränsa iraniers grundläggande fri- och rättigheter, och avser hon att vidta några åtgärder för att säkerställa att så inte heller blir fallet framöver?


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar