Iraks oförmåga att garantera säkerheten i Kirkuk

Fråga 2017/18:559 Iraks oförmåga att garantera säkerheten i Kirkuk

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 26 oktober lämnade undertecknad in en skriftlig fråga med anledning av de irakiska styrkornas Iranstödda angrepp mot KRG-regionen. Dessutom har Sverigedemokraterna till följd av den senaste tidens händelser förgäves motionerat om att strypa Sveriges militära bidrag till förbrytarna för att motverka att Irak använder internationellt stöd, som är avsett för kampen mot IS och terrorism, mot sitt eget folk.

Jag har sedan dessa angrepp började oroat mig över omvärldens flathet när det gäller de uppenbara brott som den irakiska regeringen har gjort sig skyldig till, och förvånat mig över den svenska regeringens passiva förhållningssätt i frågan.

Det har nu framkommit att de irakiska säkerhetsstyrkorna inte kan garantera säkerheten i den kurddominerade Kirkukprovinsen, och att de vill ha hjälp av samma kurdiska peshmergastyrkor som de för inte så länge sedan själva anföll. Detta till följd av att IS, inte helt oväntat, på nytt fått fäste i delar av provinsen, och de irakiska shiamiliserna saknat både lokalt stöd och vilja att faktiskt säkra området. I stället har deras övertagande präglats av övergrepp och förtryck, och deras ambitioner kan närmast beskrivas som imperialistiska och sekteristiska.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

 

Anser ministern att Sverige kunde ha gjort mer för att förhindra de slitningar som har uppstått till följd av den irakiska regeringens (internationellt sanktionerade) anfall mot KRG, och har regeringen för avsikt att ändra sitt ställningstagande i fråga om stöd till den irakiska regeringen?


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar