Låt EU-valet handla om sakfrågor

Låt EU-valet handla om sakfrågor erik.blom 17 mar 2019 Vi har inte råd med ännu en valrörelse där sakfrågorna hamnar i skymundan, skriver Tomas Tobé, toppkandidat till Europaparlamentet, på Aftonbladets debattsida.

Flera partier har slagit fast att kampen mot populismen är EU-valets viktigaste fråga. Det är oroväckande att populism och politisk extremism växer. Utvecklingen är polariserande och riskerar att rasera Europasamarbetet inifrån. 

Men dessa partier stoppas inte av tomt poserande. Istället måste orsakerna till deras framväxt bekämpas. Därför bör EU-valet handla om samhällsproblemen. Vi behöver inte ytterligare en valrörelse där olika partier tävlar i avståndstagande.

EU-valet den 26 maj är viktigt. Det kommer att påverka Europasamarbetets framtida inriktning och vår förmåga att lösa gemensamma samhällsproblem. Därför behöver Europas konstruktiva politiska krafter ett starkt stöd i valet. Mot detta står populister från höger till vänster som vill rasera samarbetet inifrån och splittra Europa. 

Populisterna är ett reellt hot mot Europasamarbetet. Men det gör inte att vi som deltar i EU-valrörelsen nödvändigtvis måste ge dem all vår uppmärksamhet. Vi har inte råd med ännu en valrörelse där sakfrågorna hamnar i skymundan till förmån för en tävling i tomt poserande och avståndstagande. Jag är innerligt trött på den typen symbolpolitik. Nu är det dags sätta sakfrågorna i fokus. 

Därför kommer jag att göra allt för att EU-valet ska handla om de samhällsproblem som Europa och Sverige står inför och som politiken behöver lösa. 

Framförallt ser jag tre centrala frågor som Europa nu måste ta tag i. 

För det första måste den grova gränsöverskridande brottsligheten bekämpas med kraft. Genom mer europeiskt samarbete kan vi motverka smugglingen av vapen och narkotika som göder mycket av gängkriminaliteten vi nu ser här i Sverige. Dessutom måste vi öka samarbetet för att kunna stoppa stöldligorna som idag drar nytta av Europas fria rörlighet och slå vakt om en rättsstat som är stark, men som också värnar den liberala demokratins grundläggande principer. 

För det andra måste invandringen till Europa bli mer kontrollerad, förutsägbar och rättvis. Här har Sverige ett nationellt ansvar att inte ha ett regelverk som avviker för mycket jämfört med övriga länder i Europa. Inom EU måste vi också verka för att stärka den gemensamma yttre gränsen och därmed undvika gränskontroller inom Europa. På lång sikt behövs det även ett omtag i invandringspolitiken för att få på plats ett gemensamt europeiskt kvotflyktingsystem. 

För det tredje måste tillväxten i Europa öka samtidigt som utsläppen minskar. Europa ska visa övriga världen att det går att kombinera tillväxt och hållbarhet. Därför behöver vi ställa om ekonomierna till att bli klimatsmarta föredömen för resten av världen samtidigt som vi skapar jobb och framtidstro. EU:s kommande långtidsbudget ska fokusera mer på hållbar tillväxt och mindre på omfördelning av bidrag mellan medlemsländerna.

Självfallet finns det fler sakfrågor som är viktiga och som jag hoppas kommer att debatteras intensivt i EU-valrörelsen. Men det är naivt att tro att populism kan bekämpas enbart genom avståndstaganden och poserande samtidigt som samhällsproblem ignoreras. Det är en kontraproduktiv strategi som Moderaterna inte kommer att bidra till. 

 

Tomas Tobé (M), toppkandidat till Europaparlamentet

 

Läs artikeln här. 

 
Förbund
Riksorganisationen
Dölj delningsalternativ
Av


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar