De allmänna förvaltningsdomstolarna

Fråga 2017/18:1321 De allmänna förvaltningsdomstolarna

av Lotta Finstorp (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I en ny Demoskopundersökning som stiftelsen Rättvis skatteprocess har låtit göra framkommer att svenska advokater har ett mycket lågt förtroende för svenska förvaltningsdomstolar. 61 procent av de advokater som processar i skattemål anser att förvaltningsdomstolarna är partiska. Motsvarande siffra för övriga domstolar är 7 procent.

Det här är en allvarlig läsning då förvaltningsdomstolarna är tänkta att avgöra tvister mellan det allmänna och den enskilde. Det är också en grundläggande princip i en rättsstat och ett demokratiskt samhälle att vi har en hög tillit till våra domstolar.

De advokater som processar i skattemål riktar även hård kritik mot hur domarna motiveras. 69 procent anser att det oftast inte går att utläsa i domarna hur domstolen resonerat när den dömt. Motsvarande siffra för advokater som processar i andra domstolar är 17 procent.

Skatteadvokaterna är också mycket kritiska till förvaltningsdomstolarnas förmåga att hantera bevis. 84 procent anser att bevisprövningarna i förvaltningsdomstol för det mesta inte får ett rimligt utfall. Motsvarande siffra för de som processar i andra domstolar är 15 procent. Endast 5 procent av de intervjuade godkänner förvaltningsdomstolarnas förmåga att värdera bevis.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att undersöka huruvida dessa anklagelser stämmer och om så är fallet vidta åtgärder för att öka förtroendet för våra allmänna förvaltningsdomstolar?


Detta innehåll har levererats automatiskt via RSS utan Altingets ansvar