Om  
Per Gahrton

Tidigare MP-språkröret Per Gahrton har avlidit

Miljöpartiets tidigare språkrör Per Gahrton har avlidit. ”Per hade en unik kombination av medmänsklig värme och intellektuell skärpa”, skriver Per Bolund på sociala medier.

Per Gahrton på Miljöpartiets kongress 2018.
Per Gahrton på Miljöpartiets kongress 2018.Foto: Peter Krüger/TT
Axel Hyttnäs Telin

Miljöpartiets tidigare språkrör Per Gahrton har avlidit natten till tisdag. Det bekräftar Miljöpartiet för SvD.

Gahrton var mellan 1984 och 1985 språkrör för partiet och företrädde senare MP i både riksdagen och Europaparlamentet. Han var också med och grundade partiet 1981. Tanken om ett nytt parti kom när miljörörelsen växte sig stark på 1970-talet. Per Gahrton kandiderade så sent som 2018 till riksdagen.

Före Miljöpartiet var Per Gahrton aktiv inom Folkpartiet, både som riksdagsledamot och ordförande för ungdomsförbundet.

Per Gahrton blev 80 år gammal.

”Värme och skärpa”

Flera MP-profiler skickar nu sina hälsningar till Gahrton på Facebook. ”Så smärtsamt! I natt dog Per Gahrton, min vän och Miljöpartiets kloka inspiratör”, skriver tidigare språkröret Eva Goës.

Riksdagsledamoten och tidigare kulturminister Amanda Lind skriver: ”Käre Per. Få har haft sådan betydelse för den gröna rörelsen som du. Din penna glödde, ditt engagemang sjöd in i det sista. Tack, från hela mitt hjärta. Vila i frid, och varma tankar till dina närmaste.”

Märta Stenevi skriver på X: ”Du lämnar ett stort och vackert arv efter dig. I en tid av mörker påminner du oss om att det gick att driva förändring baserat på medmänsklighet och respekt för naturen.”

”Det är med stor sorg jag hör att Per Gahrton gått bort. Per hade en unik kombination av medmänsklig värme och intellektuell skärpa”, skriver avgående språkröret Per Bolund.

 

Läs också

Nämnda personer

Per Gahrton

Tidigare språkrör Miljöpartiet, europaparlamentariker (MP), riksdagsledamot (MP och FP)
Fil. dr i sociologi (Lunds uni., 1983)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00