V vill lägga ned Finanspolitiska rådet

Partiernas syn på Finanspolitiska rådet skiftar. Centern vill ge myndigheten mer makt. Medan regeringen vill behålla nuvarande ordning. ”Jag tycker att det är bra att Finanspolitiska rådet, oavsett regering, synar finanspolitiken”, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Altinget.

Finanspolitiska rådets ordförande Lars Heikensten (t.v.) ser ut att sitta säkert. Vänsterpartiets förslag om att avveckla myndigheten får ett svalt mottagande av övriga partier.
Finanspolitiska rådets ordförande Lars Heikensten (t.v.) ser ut att sitta säkert. Vänsterpartiets förslag om att avveckla myndigheten får ett svalt mottagande av övriga partier.Foto: Finanspolitiska rådet, Jessica Gow/TT
Johan Manell

När oppositionen presenterade sina skuggbudgetar blev det tydligt att synen på den ekonomiska politiken skiljer sig kraftigt åt i riksdagen. Det gör även synen på Finanspolitiska rådet, myndigheten som ska granska finanspolitiken. Vänsterpartiet skriver i sin budgetmotion att de vill avveckla myndigheten.

Nu mer än någonsin behövs det en oberoende vakthund.

Martin Ådahl (C), Ekonomisk-politisk talesperson

– Vi tycker inte att de har en positiv funktion i den ekonomisk-politiska processen. Vi ser att det finns en väldig snävhet i hur de resonerar kring viktiga ekonomisk-politiska frågor, säger Ali Esbati (V) till Altinget.

Men det är en idé som inte delas av den övriga oppositionen. Centerpartiet vill tvärt om stärka Finanspolitiska rådets roll.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00